Szombaton délután a Liszt Ferenc repülőtéren elkülönítettek egy lázas utast, akit koronavírus-fertőzés gyanújával vizsgálnak. Délután 2 óra körül a Ferihegyi gyorsforgalmi úton egy mentőautót láttak befelé tartani, megkülönböztető jelzést használt, és a sofőr fehér izolációs ruhába volt öltözve.

FRISSÍTÉS | 18:49: Nem fertőződött koronavírussal az a férfi, aki Kínából indulva érkezett Budapestre – mondta a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombat délután sajtótájékoztatón. A főorvos tájékoztatása szerint a férfi a járvány gócpontjaként ismert közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban járt egyetemre. A várost január 23-án hagyta el, vasúton Hongkongba, majd repülőn Európába utazott, és átszállással érkezett Budapestre.

A Liszt Ferenc repülőtéren szombaton elkülönítettek egy lázas utast, akit koronavírus-fertőzés gyanújával vizsgáltak meg – írja az Index. A férfi nem kínai nemzetiségű volt, ugyanakkor állítása szerint nemrégiben járt Vuhanban, a koronavírus-járvány kiindulópontjában. Az illető az Emirates légitársaság járatával érkezhetett a fővárosba.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ megerősítette a hírt. Az utast kórházba szállították, de ennél többet nem árultak el.

A reptéri egészségügyi szolgálatot ellátó AMS mentőszolgálat értesítette az Országos Mentőszolgálatot, akik életbe léptették az ilyen helyzetekre kidolgozott protokollt. A portál egyik olvasója jelezte, hogy délután 2 óra körül látott a Ferihegyi gyorsforgalmi úton egy mentőautót befelé tartani, megkülönböztető jelzést használt, és a sofőr fehér izolációs ruhába volt öltözve.

Kínai turista Dubajban – Fotó: Like News Global

Debrecenben a rabokkal már szájmaszkot gyártatnak

Ahogy azt nem sokkal ezelőtt itt a LikeNews.hu hírportálon megírtuk a hatóságok megkezdték a felkészülést a betegség terjedésére. Leállították a kínai repülőjáratokat és a debreceni büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai közül az Adorján-Text Kft. elkezdte gyártani a védőmaszkokat, a koronavírus esetleges hazai megjelenésének esetén, az állampolgárok és az egészségügyi intézmények gyors és hatékony ellátása érdekében.

Az eddigi adatok szerint a fertőzöttek közül rendkívül sokan, akár harmaduk is intenzív kórházi ellátásra szorulhat. Emellett hatalmas a félelem a kínai társadalomban a már egyszer megfertőződöttekkel szemben. Így legtöbbször sokkal tovább elkülönítve tartják őket annál, mint a hasonló tünetekkel küzdő, ugyanakkor kevésbé reflektorfényben lévő fertőzéseket hordozóknál ez indokolt lenne – írja az Index.

Az újrafertőződés veszélye

Az állami hírügynökségnek nyilatkozó egyik tüdőgyógyász szerint a felépült betegeknél fennáll az újrafertőződés veszélye, ezért náluk megerősített védelmi lépésekre van szükség. Általában egy vírusfertőzés alkalmával olyan antitestek jönnek létre a beteg szervezetében, amelyek bizonyos fokú védelmet jelentenek az azonos kórokozó támadásával szemben. Csakhogy ezek az antitestek időnként gyorsan eltűnnek a szervezetből, így a védelem sem tekinthető örökösnek.

Kiemelt kép: Budapest Airport indulási oldal – Fotó: Like News Global