Terjed az új kínai koronavírus, napról napra egyre több megbetegedésről számolnak be a hatóságok és folyamatosan emelkedik a halálos áldozatok száma. Friss hír, hogy Debrecenben a büntetés-végrehajtásnál elkezdték gyártani a védőmaszkokat, a koronavírus esetleges hazai megjelenésének esetén, az állampolgárok és az egészségügyi intézmények gyors és hatékony ellátása érdekében. 

Amerikában, Ausztráliában és több európai országban is megjelent már a fertőzés, ezt látva az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett a héten. A gazdasági hatások is érzékelhetők, elkezdtek szakadozni a globális ellátási láncok, a részvénypiacok pedig eladói nyomás alá kerültek.

Magyarországon még nincs fertőzött, de a szombati hírek alapján a hatóságok megkezdték a felkészülést a betegség terjedésére. Leállították a kínai repülőjáratokat és a debreceni büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai közül az Adorján-Text Kft. elkezdte gyártani a védőmaszkokat, a koronavírus esetleges hazai megjelenésének esetén, az állampolgárok és az egészségügyi intézmények gyors és hatékony ellátása érdekében.

Összeesküvéselméletek

A koronavírus terjedésével egyre több gyanús összeesküvéselmélet, rémisztő jóslat lát napvilágot, ami a fokozódó pánikhangulatot táplálja. Ilyen például, hogy 33 millióan meghalhatnak az első 6 hónapban a vírustól, vagy éppen, hogy a Vuhan városában lévő szuperlaborból szabadult el a pusztító járvány, ami valójában egy biológiai fegyver lehet.

Vuhani szuperlaborból szabadult el a vírus?

Van egy víruskutató labor Vuhanban (National Bio-safety Laboratory), ahol a világ legveszélyesebb vírusaival végezhetnek kísérleteket, ez tény – írja a Portfolio.hu. Amire viszont nincs kézzelfogható bizonyíték, de összeesküvéselméletekben már szinte alaptételnek számít, hogy a koronavírus nem egy helyi piacról, hanem innen szabadult ki, sőt, a merészebb elképzelések szerint ez valójában egy biológiai fegyver. De mit tudhatunk a laborról és az itteni körülményekről?  

A kontinentális Kínában 5-7 új BSL-4 (azaz legmagasabb biztonsági besorolású, halálos vírusok tárolására és kutatására is alkalmas) biológiai labor létrehozását tervezték el 2025. Az egyik megvalósult labort áradásoktól védett területen építették meg úgy, hogy egy a Richter-skála szerint 7-es magnitúdójú földrengésnek is ellenálljon, pedig ezen a területen egyik sem jellemző természeti jelenség. A vuhani labort francia szakmai segítséggel hozták létre, nekik ugyanis több tapasztalatuk van ilyen laborok kialakításában.

A labor kitűzött célja az újonnan megjelenő vírusok kutatása, tárolása, ellenszerek kifejlesztése, ez a WHO egyik referencialaborja, amely a hálózat többi laborjához is kapcsolódik  – mondta a labor igazgatója, a Vuhani Virológiai Tudományegyetem professzora, Juan Zsiming 2017-ben a Nature tudományos lapnak.

A cikk szerint a bejelentés után felmerült tudományos körökben, hogy az új laborokból kiszabadulhat egy vírus. Richard Ebright molekuláris biológus (Rutgers Egyetem, New Jersey) ennek kapcsán a lapnak elmondta, Kínában már előfordult ilyen incidens: a SARS-vírus több alkalommal is kiszabadult magas biztonsági szintű pekingi laborokból.

Szájmaszkot viselő kínai turista Dubajban – Fotó/Like News Global

Bill Gates előre megmondta

Bill Gates Microsoft-alapító egy évvel korábban a Massachusetts Medical Society egészségügyi konferenciáján azt jósolta, hamarosan Kínából világszintű járvány fog elindulni, amely az első hat hónapban 33 millió áldozatot szedhet – írja a The Sun. Gates szerint az egészségügyben egy területen nem igazán fejlődünk, ez pedig a felkészülés országos szintű járványokra. Amikor biológiai fenyegetésre készülünk, nem vagyunk elég gyorsak.

Az igazsághoz hozzátartozik, Bill Gates már évek óta számos interjúban és előadásban hangoztatta, hogy egy globális járványra nincs felkészülve az emberiség, pedig egy ilyen be fog következni, és súlyos következményei lesznek.  Az, hogy jóslata éppen most válik-e valóra, azt még nagyon korai lenne megtippelni is. Egyes kutatók már most azt állítják, hogy megtalálták a vírus hatásos ellenszerét.

Labor képek: Fogvatartottak egészségügyi védőmaszkokat készítenek a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Debrecenben 2020. február 1-jén. – MTI/Czehlédi Zsolt