Nincs kerted? Vagy csak kipróbálnád a balkonkertészkedést? Elég néhány láda, vagy pár cserép és magad köré varázsolhatsz egy csodaszép kiskertet. Ezt egy panellakás erkélyén is könnyen megteheted, ha jól megfigyeled a nap járását.

Figyeld meg az árnyékok mozgását

Először is figyeld meg a balkont, mikor, mennyire süti a nap. Van-e árnyék, vagy egész nap alig éri fény? Ezek ismeretében kell kiválasztani a megfelelő növényeket.

Déli oldal

Napsütötte meleg balkonra bársonyvirágot, begóniát, törpe dáliát vagy körömvirágot érdemes ültetni. Jól mutat köztük az illatos kakukkfű, a bársonyos levelű zsálya, a fényes bazsalikom. Ezeknek számos fajtájából csemegézhetünk a kertészetekben, pompás társnövények és nem kevésbé kiváló fűszerek.

Tűző nap

Forró teraszra levendula és rozmaring is kerülhet, őket a lehető legnagyobb dézsába, cserépbe helyezzük, hogy a forró nyár során a gyökerek ne melegedjenek át. A föld tetejét borítsuk be fehér kavicsokkal, mészkődarabkákkal.

Szárazságtűrők

Ha csak a zöldítés a cél a forró balkonon, és nem szeretnénk sokat bíbelődni, kőrózsát és más, apró pozsgás növényt telepítsünk a ládákba. Ezek kevés gondozás ellenére akár évekig is jól mutatnak.

Félárnyékban gazdagon

Félárnyékban szépen díszít a sarkantyúka, a mézike, a szépen csüngő petúnia. Ültethetünk kékvirágú borágót, alacsony növésű búzavirágot, paprikavirágot, fuksziát, nebántsvirágot. Az apróvirágú bakopa, a finoman elegáns tűzeső is remek választás!

Fény nélküli kűzdelem

Ha alig éri nap a balkont, az árnyékkedvelők széles kínálatából válogathatunk. A bársonyos kakassarkantyú igénytelen, kezdő kertészeknek is jó, és ráadásul elűzi a legyeket, a szúnyogokat. Az árnyékliliom kislevelű változatai nagyobb cserépben is pompásan megélnek.

Víz és tápanyag

Ne felejtsük el, hogy a balkonon a jó föld és a folyamatos tápanyag-utánpótlás elengedhetetlen. Enélkül nem lesz dús és buja növényözön! Hamarosan újabb zöld és virágos gondolatokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Kiemelt kép: illusztráció