A koronavírus-járvány továbbra is nagyszerű alkalmat nyújt a bűnözőknek, hogy az emberek természetes aggodalmát átverésre és anyagi haszonszerzésre próbálják meg felhasználni.

Több weboldalt is lebuktattak

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály nyomozói az utóbbi hetekben több olyan weboldalt és fórumot is azonosítottak, ahol ismeretlen személyek koronavírus elleni csodaszereket próbálnak meg értékesíteni a lakosság részére. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az átverés alaposan kitervelt részletei

A minél nagyobb haszon elérése érdekében a bűnözők úgy állítják be ezeket a „gyógyszereket”, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át, természetes hatóanyagokat tartalmaznak és teljes hatékonysággal képesek leküzdeni a koronavírus-fertőzést vagy annak bármely szövődményét. A nagyobb hitelesség elérése érdekében az elkövetők gyakran szakértőket szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak és tudományosnak látszó tanulmányokra is hivatkoznak a hirdetéseik során, írja a Police.

FRISS! Valóban világszerte dominánssá válhat? Ebben az országban már minden harmadik fertőzést a brit variáns okoz

Hangzatos leírás

Közelebbről megvizsgálva ezeket az oldalakat azonban hamar kiderül, hogy a hangzatos leírásokon túl sem az említett szerekről, sem azok terjesztőiről nem találhatunk semmilyen ellenőrizhető adatot, a megszólaltatott szakértők valójában nem létező személyek, a tudományos kutatások pedig sosem történtek meg.

A pénz kicsalása a cél

A bűnözők egyedüli célja ezekkel a hirdetésekkel, hogy minél több állampolgártól csaljanak ki pénzt, és ha végül küldenek is valamilyen terméket, annak forrásáról és az abban lévő hatóanyagok összetételéről és hatásáról semmilyen ellenőrizhető adat nem állapítható meg.

Így járnak el a kibernyomozók

A kibernyomozók a bűncselekmény gyanúját megalapozó oldalak felderítése esetén minden esetben nyomozást indítanak az üzemeltető személyek azonosítása és felelősségre vonása céljából, valamint felveszik a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatókkal a weboldalak internetről történő mielőbbi eltávolítása érdekében.

Ez is érdekelhet: Jön a koronavírus elleni védettségi igazolvány, ezt kell tudni róla!

Fontos!

Fontos azonban, hogy internetfelhasználóként mindannyian tisztában legyünk a veszélyekkel és idejekorán felismerjük a hamis koronavírus-gyógyszerekre építő átveréseket. Egy dologban biztosak lehetünk: a koronavírust egy csapásra megszüntető csodakészítmények nem léteznek, a fertőzés megelőzésére valóban alkalmas védőoltásokhoz pedig kizárólag az állam által felügyelt úton juthatunk hozzá.

Figyeljünk az ismeretlen forrásra

Bármely hirdetés, amely ismeretlen forrásból származó csodaszereket ígér nekünk, átverés csupán. Mind a pénztárcánk, mind pedig az egészségünk megőrzése érdekében kerüljük el ezeket!  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik