Módosulhat az idősekre vonatkozó vásárlási sáv, erről tárgyal a kormány és a kereskedelmi dolgozók érdekképviselete. Az üzlettulajdonosok már korábban is jelezték, hogy a 65 év felettiek nem használják ki a rájuk vonatkozó idősávot, emiatt délelőtt szinte üresek a boltok, délután pedig özönlenek a vásárlók, köztük az idősek is.

Módosulhat az idősek vásárlási sávja

A hazai kereskedelmi vállalkozások szakmai, érdekképviseleti szervezetei a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv átmeneti szüneteltetését szorgalmazzák az adventi időszakra –  írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki közleményében.

Enyhíthető lenne a zsúfoltság

Az érdekképviseletek érvelése szerint ezzel enyhíthető lenne az ünnepek előtt jellemző zsúfoltság az üzletekben, ami a legnagyobb forgalmú hetekben segítheti a járvány terjedésével szembeni védekezést. A kormány az ügyben kikéri az intézkedést kezdeményező Idősügyi Tanács állásfoglalását.

Az aktuális járványügyi adatok:

November 24-én vezették be

A járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló lépésként november 24-étől minden hétköznapon 9 és 11, hétvégén pedig 8 és 10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, drogériák és gyógyszertárakba.

A 65 év alattiakat sikerült korlátozni

A kijelölt vásárlási sávban csak az idősek mehetnek vásárolni, akik a vásárlási sávon kívüli időszakban sincsenek kitiltva a boltokból. Ennek értelmében tulajdonképpen a 65 év alattiakat korlátozták.

Vásárlási sáv

A kereskedők már korábban jelezték, hogy érdemes lenne átgondolni az idősek számára kijelölt vásárlási sávot, mert a nyugdíjasok azt nem használják ki. A 65 év alattiak pedig zsúfolt boltokban kénytelenek vásárolni.

Aggódnak a kereskedők

Hétköznap kibírható a boltok számára az idősek vásárlási idősávja, a hétvége viszont már más lapra tartozik a karácsonyi időszakban – mondta a napokban  Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Rizikós a december 24-e nyitvatartás

A december 24-e idén emiatt különösképp rizikós lehet, ugyanis ekkor az üzletek amúgy is korábban zárnak, ráadásul az idősek vásárlási idősávja miatt még két óra kiesik.

24-én ne nyissanak ki a boltok

A szakszervezet így a nagy tumultustól tartva felvette a kapcsolatot több áruházlánccal is, és arra kérték őket, ne nyissanak ki. Az Auchan és a Spar már bejelentette, 14 óra helyett már 12 órakor bezárnak majd, a barkácsáruházak pedig nem fognak kinyitni 24-én.

Nem enyhítettek a szigorításokon

Orbán Viktor hétfőn jelentette be, hogy nem enyhítenek a járványügyi szigorításokon, vagyis az ünnepek alatt is érvényben lesz a kijárási tilalom és a 19 órás boltzár.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI