5415 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 265 003 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

171-en haltak meg

Elhunyt 171 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6451 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 77 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 181 190. Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7869 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 645-en vannak lélegeztetőgépen.

Kapcsolódó:

25 kórházat jelöltek ki

A koronavírus elleni védőoltásokra felkészülés első állomásaként kijelölték azt a huszonöt kórházat, ahol majd megtörténhet az egészségügyi dolgozók védőoltása – közölte a Koronavírus Sajtóközpont szerdán.

Több oltópontot alakít ki egy kórház

A közleményben azt írják, hogy minden megyében lesz erre a célra kijelölt oltópont, és egy kórház 4-6 oltópontot is kialakít majd.

Itt vannak a kijelölt kórházak

Budapesten a Honvédkórházat, a Dél-pesti Centrumkórházat, a Szent János és a Szent Imre Kórházat, a Korányi Pulmonológiai Intézetet és a Semmelweis Egyetemet, vidéken a megyei központi kórházakat, Pest megyében pedig a Flór Ferenc Kórházat jelölték ki oltópontnak.

Külön helységben lehet oltani

A kijelölt kórházaknak az oltásra külön helyiségeket kell kijelölniük, kötelesek biztosítani az online és telefonos bejelentkezési lehetőséget az oltásra jelentkező egészségügyi dolgozóknak, az elvégzett oltásokról nyilvántartást kell vezetniük, az átoltott embereknek pedig oltási igazolást kell adniuk.

Ha majd egyszer megérkezik az oltás…

Az oltópontok kijelölésére azért van szükség, hogy az egészségügyi intézmények időben fel tudjanak készülni arra, ha megérkezik Magyarországra a megfelelő és engedélyezett vakcina. A kijelölt kórházakban a vakcina tárolására a hűtési feltételek adottak – írják a közleményben.

Az EU-ban még nincs engedélyezett vakcina

Sem Magyarországon, sem az Európai Unióban jelenleg nincs engedélyezett koronavírus elleni vakcina. Európában csak a briteknél indult el hétfőn a tömeges oltás. Pénteken kezdenek el tömegesen oltani Oroszországban. Ők azt a saját maguk által kifejlesztett vakcinát adják be állampolgáraiknak, amely körül egyelőre sok kérdés van.

Döbbenetes adatok

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta döbbenetes, eddig soha sehol nem közölt koronavírus adatokat tett közzé az ismert gyermekorvos, dr. Novák Hunor. A honlapján közzétett interjúból ugyanis kiderül, hogy jelen pillanatban sokkal rosszabb a lélegeztetett koronavírusos betegek túlélése, mint amiről a médiában hírt adnak.

Elismert professzor nyilatkozott

A gyermekorvos egy elismert szaktekintéllyel, egy, az intenzív terápiában dolgozó professzorral készített interjút, akit anonimizálnia kellett, ugyanis a kórház megtiltotta neki, hogy nyilatkozzon a témában. A professzor név nélkül ugyan, de megszólalt a hazai koronavírusos betegek intenzíves ellátásáról, az ezzel kapcsolatos adatokról, információkról, amelyekről eddig sehol nem lehetett hallani.

Túl sokan halnak meg

Dr. Novák Hunor gyermekorvos azzal kezdi, hogy két nagy, ám nem budapesti intenzív osztályról kapott megbízható, korábban nem publikált adatokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy mindkét helyen a koronavírus miatt gépi lélegeztetésre szoruló páciensek 92-95%-a meghalt – olvasható a doktor weboldalán.

Kozmetikázzák az adatokat

A „hivatalos” halálozási arány ezen az intenzíven csak kb. 50% volt a COVID-os lélegeztetett betegek tekintetében, ami inkább 95%, mert mint írja, a jelenlegi informatikai rendszer ugyanis alkalmatlan a pontos halálozási statisztika mutatására. Bár a kormány arra koncentrált, hogy minél több lélegeztetőgépet vegyenek, a lélegeztetettek valós túlélési aránya sokkolóan alacsony.

Mindenki meghalt, akit lélegeztető gépre kapcsoltak

A meginterjúvolt professzor intenzíves kollégái információi alapján azt mondja, egy ápolóra 4-6 intenzíves ágy jut, ami óriási baj. Az adatokkal kapcsolatban kiemelte, Magyarországon nincs pontos statisztika, amely járványtól függetlenül több évtizedes elmaradottság hazánkban. Állítólag van olyan hely, ahol még egyetlen koronavírusos beteget sem tudtak levenni a lélegeztetőgépről, a halálozás eddig 100%-os. 

Kamu statisztikák

„A statisztikák csalókák. Előfordul mondjuk, hogy egy 20 intenzív ágyas részlegnek feladatul adják, hogy 100 főre bővítsék a kapacitásaikat. Ez a szám jelenhet meg hivatalosan, miközben az osztály tudja, hogy ő képtelen ennyit ellátni, maximum 40-et. Egészen más adatokat hallok az ágy mellett dolgozó altatóorvos kollégáktól, mint amik a sajtóban megjelenne” – nyilatkozta az orvos.

Felkészületlenül érte a járvány az egészségügyet

A megszólaló professzor szerint óriási a terhelés az intenzív osztályokon, már a járvány előtt is nagyon kevés volt az orvos, még kevesebb az ápoló, a mostani járvány teljesen felkészületlenül érte az egészségügyet.

El kell kerülni a lélegeztetőgép alkalmazását

A szaktekintély arról is beszélt, hogy sokat segítene, ha a lélegeztetőgép helyett más módszereket használnának, ahogyan Angliában is megpróbálták. Ott az első 24 órában sokkal kevesebb, körülbelül feleannyi beteget lélegeztetnek géppel, az eddigi lezárt esetek halálozása pedig felére csökkent. Az orvos arról is beszélt, hogy stratégiát kell váltani: nem a minél több lélegeztetőgép és az ágyszám bővítése a cél, hanem el kell kerülni a lélegeztetőgép alkalmazását. 

Mindeközben újabb országban engedélyezték a Pfizer vakcinát

Szintén itt a LikeNews hírportálon írtuk meg, hogy engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus-vakcinájának forgalmazását szerdán a kanadai gyógyszerfelügyeleti hatóság.

95 százalékos hatékonyság

Az amerikai Pfizer és a német BioNtech november elején bejelentette, hogy oltóanyaguk hatékonysága az addigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján 90 százalék körüli. Nem sokkal később közölték, hogy a végleges hatékonysági mutató ennél is jobb, eléri a 95 százalékot.

Indul a tömeges oltás

A kanadai hivatal tájékoztatása szerint decemberben 249 ezer adagot, jövő márciusig pedig újabb négymillió adagot fog kapni az ország a vakcinából.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Árvai Károly