Gődény György sérelmezi, hogy rémhírek terjesztésével gyanúsították meg.

Őrizetbe vették

Mint ahogyan azt a BudapestKörnyéke is megírta múlt pénteken az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Gál Kristóf rendőrségi szóvivő elmondta, hogy büntetőeljárást indítottak járványtagadók és vírusszkeptikusok ellen, a vád hatósági intézkedés elleni uszítás. Gődény György az egyik legismertebb magyar vírustagadó felesége azt írta nemrég a Facebookon, hogy letartóztatták péntek hajnalban a férjét.

Nyomozást indított a rendőrség

Gál Kristóf elmondta: a rendőrség folyamatosan figyeli a vírustagadó, vírusszkeptikus cikkeket, közléseket, állításokat, és amennyiben felmerül, hogy a közlés jogszabályba ütközik, eljárást indít.

Adathordozókat foglaltak le

Mint mondta, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több hete indított eljárást egy ilyen ügyben, és pénteken négy olyan személyhez köthető helyszínen tartottak házkutatást, akik “a vírusszkeptikus tartalmak hangadói” – tette hozzá.

Uszítás a gyanú

A hatósági rendelkezés elleni uszítás büntetette is felmerült, illetve tévhit terjesztés. A rendőrség ezt az eljárást saját eljárásban indította el, nem külső feljelentésre – mondta a rendőrség szóvivője, Gál Kristóf.

A híveihez szólt a letartóztatott férfi felesége

Gődény Melinda a kirakott posztban Gődény György híveinek támogatását kéri egy Facebook-csoporthoz való csatlakozás formájában.

A járványügyi intézkedések ellen buzdított

A csoportban Gődény tegnap este arra buzdította híveit, hogy kürtökkel, sípokkal tüntessenek a járványügyi intézkedések ellen.

Nem erősítették még meg

A rendőrség hivatalos oldalain egyelőre még nem erősítették meg Gődény őrizetbe vételének hírét.

Gődény György

Gődény György gyógyszerész, korábban orvoslátogató volt, többszörös testépítő bajnok. A COVID-járvány idején gyógyszerészként a Magyar Gyógyszerész Kamara álláspontjával és a tudományos konszenzussal szöges ellentétben álló nézeteivel hívta fel magára a figyelmet. Mivel azt állítja, hogy a maszkviselés és az egyéb járványellenes intézkedések szükségtelenek, a járvány súlyosságát pedig tagadja, miközben összeesküvés-elméleteket terjeszt, orvosszakmai körökben sok kritika éri.

Panaszt tett

Gődény György a kihallgatás után panaszt tett, azonban azt elutasította az ügyészség, ez pedig azt jelenti, hogy továbbra is gyanúsított. A gyógyszerész úgy gondolja, ő ártatlan, nem követett el semmilyen bűncselekményt. Azt vallja, hogy tudományos alapokon nyugvó tényeket közöl.

Elhatárolódtak tőle

Több vírustagadó, illetve szkeptikus orvostól és Gődény Györgytől is elhatárolódott már a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – írja a nlc.

MTI/BPK Kiemelt kép: Gődény György – Forrás: Facebook/Gődény György