Kopott szék, szutykos tusoló, mocskos falak, gusztustalan ágy. Ez vár azokra az orvosokra, akik a Covid centrum egyik orvosi pihenőjében szusszannának egyet. A fotókat a Magyar Orvosi Kamara hozta nyilvánosságra.

A Magyar Orvosi Kamara csak ennyit írt a képekhez: Covid centrum, orvosi pihenő és mosdó. A kollégáink helyt állnak ilyen körülmények között is. „Egyrészt köszönjük a felháborodásotokban rejlő együttérzést – igen, mi is meghökkenve szembesülünk ezekkel az állapotokkal” – írják.

Tudd meg, mire számíthatsz, ha elkapod a vírust, klikkelj a címre! Hiába gyógyultak meg a koronavírusból sok durva szövődményekre panaszkodnak, jobb nem elkapni ezt a vírust

Az orvosi kamara szerint azért nem mondják meg, hogy pontosan melyik kórházban készültek a képek, mert  a teljesítőképességük határán lévő orvosok gyakran félnek a feletteseik vagy épp az egészségpolitikai szereplők megrovásától.

„Nem szívesen vállalnák ezt be a kép beküldői sem, akik mindeközben becsülettel végzik munkájukat a COVID ellátásban is. Nekünk nem az a dolgunk, hogy egy-egy ellátóhelyet pellengérre állítsunk, hanem az, hogy a kollégáknak teret és lehetőséget biztosítsunk arra, hogy bemutathassák az ágazatot érintő problémákat. Feladatunk védeni azt, aki védelmet és anonimitást kér a tagjaink közül” – írják, majd így folytatják:

„Abban bízunk, hogy a kórház fenntartójához is eljut a kép, és fel is ismeri majd a saját intézményének rejtettebb zugait. Mindeközben nem szeretnénk posztunkkal azt sugallni, hogy adott intézményben nem jó színvonalú az ellátás, és ily módon elvenni a páciensek bizalmát az intézmény iránt.”

A Kamara közösségi oldalán azt is írják, hogy „Kollégáink emberfeletti teljesítményét mutatja, hogy ilyen körülmények között öltözve és “pihenve” is képesek jó színvonalon ellátni a hozzájuk segítségért fordulókat.”

Erről mindenképpen tudj, mielőtt olyan helyre mennél, ahol sokan vannak! Megdöbbentő: kiszámolták, mekkora eséllyel fertőződünk meg egy budapesti tömegrendezvényen

Fotók forrása: Facebook/Magyar Orvosi Kamara