Meghalt Vass Gábor színész. A 65 éves színész a Szomszédok című teleregényben Mágenheim Julinak csapta a szelet. De többek közt ő volt Sean Connery és Marlon Brando magyar hangja.

Meghalt Vass Gábor

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően elhunyt Vass Gábor. Betegsége mellett is erőn felül és jókedvűen dolgozott – adta hírül Facebook-oldalán a Szinkronjunke blog.

A Retro Rádió hangja volt

A színész 2005-ig az HBO, 2014-től az AMC csatorna hangja, 2017-től pedig a Retro Rádió hangja volt. Jellegzetes orgánumát számtalan alkotásban hallhattuk, a James Bond-filmekben például Sean Conneryt, a Gladiátorban Russell Crowe-t szinkronizálta, írja a BudapestKörnyéke.hu.

Várkonyi Zoltán osztályába járt

Vass Gábor 1956. június 23-án született Kömlőn. 1978-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Várkonyi Zoltán legutolsó osztályának növendékeként. Egy évadot a Szolnoki Szigligeti Színháznál töltött, 1979 és 1984 között a Szegedi Nemzeti Színház, majd tíz évig a Madách Színház tagja volt, ezután szabadúszó lett. 

A Szomszédokban is játszott

Láthattuk a Gyerekrablás a Palánk utcában és a Fekete gyémántok című filmekben, szerepelt a Nyolc évszak, a Kisváros (Farkas százados) és a Szomszédok című sorozatban – az utóbbiban Vitézt alakította, aki Mágenheim doktor feleségének, Julinak csapta a szelet. 

Itt van egy jelenet a Szomszédokból

Az egyik legkeresettebb szinkronhang volt

Vass Gábor jellegzetes orgánumával keresett szinkronhang is volt. Ő adta Scooby-Doo, az Oroszlánkirályban Mufasa, A Narnia Krónikáiban Aslan, az oroszlán, A kis hableányban Sebastian, a rák hangját. 

Legismertebb szinkronjai

A James Bond-filmekben Sean Connery-t, a Gladiátorban Russell Crowe-t, az Elfújta a szélben Clark Gable-t, a Supermanben Marlon Brandót szólaltatta meg. Többször adta a hangját Samuel L. Jacksonnak,  Danny Glovernek, James Earl Jonesnak, Nick Nolte-nak vagy Ving Rhamesnek is. 

James Bondot nagyon szerette

„A James Bond-sorozat igen közel áll hozzám. Nagy szívfájdalmam a legutóbbi két film, mert ez már nem James Bond, csak valami pocsék akciófilm. Nincs benne humor, amitől James Bond igazán James Bond, sem az, amitől Sean Connery imádni való Bond volt. A mai napig ő az etalon. Roger Moore-t is szerettem. És rájuk való tekintettel még Pierce Brosnant is el tudom viselni olykor. Főként mióta a Mamma Miában olyan hamisan énekelt, ami zseniális volt!” – mesélte a magyarszinkron.hu-nak.

Kiemelt kép: Vass Gabor és Frajt Edit a Szomszédokban – Forrás: MTVA