Életének 71 évében elhunyt Branikovits László, a Ferencvárosi Torna Club olimpiai ezüstérmes futballistája.

74 gólt szerzett

A klub honlapjának pénteki beszámolója szerint Branikovits a felnőttek között 1967-ben mutatkozott be és egészen 1976-ig erősítette az együttest, ez idő alatt 200 alkalommal lépett pályára az FTC-ben és 74 gólt szerzett.

UEFA-kupa

Amellett, hogy háromszor nyert magyar bajnokságot, tagja volt az 1968-ban Vásárvárosok Kupája-döntős, az 1972-ben UEFA-kupa elődöntős és az 1975-ben KEK-döntős csapatnak is.

Hatszoros válogatott

Branikovits László a magyar válogatottban hatszor lépett pályára, és két gólt lőtt. Tagja volt az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet szerzett csapatnak.

Kairóban indult

„Nagyon szépen indult a pályafutásom. Az első meccsemet a nagycsapatnál sohasem felejtem el. Kairóban dobott a mélyvízbe Lakat Karcsi bácsi, még nem voltam tizennyolc éves sem” – olvasható egy a tempofradi.hu-n elérhető beszélgetésben.

Albert Flóri mellett játszott

„Varga Zoli és Albert Flóri mellett játszani egy zöldfülű kissrácnak, az körülbelül olyan csodának számított, mintha egy vitorlázórepülőt váratlanul űrhajósként lőnek ki” – mondta az elhúnyt focista a korábbi interjújában.

Olimpiai csapat tagja

Branikovits László a magyar válogatottban is pályára léphetett, hat alkalommal öltötte magára a magyar nemzeti csapat mezét, melyben két gólt lőtt. Tagja volt az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet szerzett csapatnak – írja a Fradi.hu

Az első gól

„Talán a legbüszkébb arra vagyok, hogy az új Fradi-pályán az első ferencvárosi gólt én rúgtam! Ez az MTK elleni 1974-es örökrangadón történt” – mesélte a korábbi interjújában Branikovics László, majds így folytatta:

Történelmi rúgás

„Az első félidő közepén Bálint nagyszerű labdával indított, Csetényit sikerült kicseleznem, majd kb. 14 méterről a hálóba lőttem a labdát. Tettemet a Népsportban is sporttörténeti gólnak nevezték.

Népstadion

Egyébként a Nagyvárad tér felőli kapuba lőttem, és óriási örömet éreztem. A nemzetközi találkozók közül a Fenerbahce elleni UEFA Kupa meccs és a szintén 1971-ben játszott Braunschweig elleni népstadionbeli találkozó felejthetetlen.

Fontos mérközések

Előbbin 3-1-re győztünk. Mindhárom gólt én szereztem. A németeknek „csak” kettőt rúgtam – emlékezett vissza pályafutása, számára legkiemelkedőbb mérkőzéseire Branikovits László a tempofradi.hu-nak adott interjújában.

Kiemelt kép: Illusztráció