A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2020. április 3-án 21 óra 4 perckor érkezett bejelentés arról, hogy a 8. kerületi Orczy téren, a 28-as villamoson megszúrtak egy fiatal férfit. A 25 éves férfi életét a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni, sérüléseibe belehalt – írja a KÉKFÉNY.com.

A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy egy 25 éves férfi a barátjával utazott a 28-as villamoson, és egy háromfős csoport keveredett szóváltásba velük. A vita hevében a háromfős társaság egyik tagja megszúrta a 25 éves férfit, majd a helyszínről elmenekültek.

A rendőrök azonnal megkezdték a feltételezett elkövetők felkutatását és 23 percen belül elfogták a 38 éves D. Károlyt és a 25 éves L. Annát, majd a közelben található MÁV telepen a 43 éves L. Jánost is, akik összefüggésbe hozhatók az emberöléssel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztálya emberölés bűntett gyanúja miatt indított nyomozást, és megkezdte az elfogott személyek kihallgatását és elszámoltatását.

Erőszak a villamosokon

Ahol sokan vannak, ott a bűnözők is megjelennek, ilyenek a tömegközlekedési eszközök. A villamosokon 2019-ben több komoly bűncselekmény is történt. A 28 éves budapesti K. Richárd még 2019. január 16-án a Margit híd budai hídfőjénél megpróbálta kitépni egy idős férfi kezéből a táskáját. A férfi észbe kapott, nem engedte el a táskát, így a tolvaj lerántotta a lépcsőn. Az idős férfi az esés következtében elvesztette az eszméletét és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Öt nappal később, 2019. január 21-én ugyanez a tolvaj a 17-es villamoson akarta kivenni az egyik utas kezéből a mobiltelefonját. A nő reflexei jók voltak és nem engedte el a telefont, ezért amikor a villamos megállt a Zsigmond téri megállónál, a férfi lerángatta őt a járműről. A megállóban várakozók a nő segítségére siettek, és megpróbálták a férfit visszatartani, de elmenekült a helyszínről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a lefoglalt kamerafelvételek alapján azonosították az elkövetőt, és február 19-én a  lakásán elfogták. A nyomozók K. Richárdot rablás bűntett kísérlet és súlyos testi sértés miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrök a férfit őrizetbe vették és letartóztatták.

Támadás a villamoson

2019. decemberben egy utas felszólított egy másik utast, egy hajléktalan férfit a Kálvin tér és a Móricz Zsigmond körtér között, hogy szálljon le a járműről annak szaga miatt. Több utas is eltakarta az arcát a villamoson terjengő valóban elviselhetetlen bűz miatt. A hajléktalan férfi nem akart leszállni a villamosról, ekkor az őt felszólító férfi egyre agresszívabban lépett fel, végül komoly fenyegetések után lelökte a hajléktalan férfit a járműről, megrúgta és ő maga is leszállt utána.

„Úgy gondolom, igen reális képet fest ez az eset a budapesti hajléktalanhelyzet problémáiról. Elfogadhatatlannak tartom, hogy a tömegközlekedési eszközökön elviselhetetlen bűzben kelljen utazni, mint ahogy azt is, hogy olyan inzultus érjen bárkit, amit a hajléktalan férfi elszenvedett” – vonta le a saját tanulságát az alábbi videó készítője.

Megkéseltek egy tanárt

Néhány hónapja történt, hogy bozótvágó késsel fenyegetőzött egy férfi az 50-es villamoson. Az utasok értesítették a rendőrséget, akik hamar a helyszínre érkeztek, a Teleki utcánál pedig elfogták a még járművön lévő 38 éves T. Istvánt.

A nyomozás során kiderült: a gyanúsított az úton többször is megszúrt egy iskolás csoportot kísérő tanárt, aki még a hatóságiak megérkezése előtt leszállt a villamosról. A rendőrséget az az orvos értesítette, akinél ellátásra jelentkezett a férfi. Az elsődleges vélemények szerint könnyű sérüléseket szerzett.

Később kiderült, a férfit már körözték lopás mi egy korábbi lopás miatt, ezért a Fővárosi Büntetés- végrehajtási Intézetbe vitték jogerős büntetésének letöltésére.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Donka Ferenc