A Magyar Tudományos Akadémia helyi intézete végezte a kutatást, 134 gyógyszer hatóanyagot vizsgáltak és bizony 69 molekulát azonosítottak be. Ettől persze még nem kell félni a Balatontól, hiszen kiváló a vízminősége, csak van benne némi olyan is, ami nem oda való.

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének az volt a célja, hogy ezzel a kutatással meghatározzák a Balaton és annak vízgyűjtő területén jelenlevő gyógyszerhatóanyag maradványokat és beazonosítsák a szennyezési forrásokat, amelyek terhelést jelentenek a vízi környezetekre.

A felmérés során megvizsgálták a régióban jelenlevő ismert szennyező forrásokat, főleg a szennyvíztelepeket és igyekeztek a szezonális hatásokat is azonosítani. Széles spektrumú analízist végeztek, ahol 134 gyógyszer hatóanyagot vizsgáltak, amellyel átfogó képet kaptak a jelenlévő szennyezések típusáról és mértékéről.

Összességében a felmérés során 69 molekulát azonosítottak legalább egy minta esetében, köztük 15 molekulát első alkalommal vízi környezetből.

Megállapították, hogy a fő szennyezések a szennyvíztisztító telepekhez köthetők, azonban a turizmus általi hatás is megfigyelhető volt a turisztikai szezon során.

Továbbá egyes szennyezők (rekreációs szerek) megjelenése szintén megerősítette, hogy a tömegturizmus általi hatások megfigyelhetőek a vízminőségen.

Megállapították, hogy az ez idáig, régióban történt intézkedések mindenképpen pozitív hatással vannak e szennyezési típusokat illetően is.

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer nagy szerepet játszik és komoly vízminőség javító hatással rendelkezik, valamint a Balatoni körcsatorna is jelentős mértékben hozzájárul a szennyezések lokális áthelyeződéséhez.” – összegezte munkáját Dr. Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa.

A kutató azt is elmondta a greenfo.hu oldalnak, hogy megkezdték a felmérések tapasztalatait és értelmezését az illetékes hatóságokkal, szervezetekkel, ezáltal a kapott eredmények jelentősen hozzájárulnak az utóbbi években tapasztalt megfelelő vízminőség további fenntartásához. 

A kutatók tehát figyelnek a Balaton vízminőségére, ahol problémát találnak, szólnak, hogy jobban oda kell figyelni a szennyvíztisztításra vagy más szennyező források hatására.

Fotók: LikeNews International