Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 1988 óta rendezik meg minden évben a Dohányzásmentes Világnapot, amely a dohányzással összefüggő veszélyekre és szövődményekre hívja fel a figyelmet.

Világszintű a probléma

Május 31-én rendezik meg a Dohányzásmentes Világnapot, ami a romló adatok miatt még nagyobb hangsúlyt kap. Évente körülbelül hatmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében. Sajnos a pandémia csak súlyosbította a helyzetet, ugyanis a cigarettázás negatívan befolyásolta a COVID-19 betegségek kimenetelét.

Nagy a kockázat

Hazánkban a halálozások 21%-ért a dohányzás felelős, ami éves szinten több, mint 20000 életet jelent – derül ki egy 2019-es kutatásból. A felmérésből azt is megtudhatjuk, hogy 2019-ben a felnőtt lakosság 29,6-a (férfiak 34% és a nők 25%-a) élt valamilyen dohánytermékkel. Érdekesség, hogy olyanok is nagyarányban bagóznak, akik egyébként rendszeresen mozognak és figyelnek a táplálkozásukra.

Ideje leszokni

A Földön nagyjából 780 millió ember küzd nap mint nap, hogy letegye a cigarettát, viszont csak 30%-uk fér hozzá olyan eszközökhöz, amik segítenek megszabadulni a káros szokástól. Jó hír, hogy idehaza számos opció áll rendelkezésre a leszokni vágyóknak. Ide sorolható az elektromos cigaretta is, amelynek utántöltő folyadéka (e-liquid) akár nikotinmentes verzióban is elérhető. A nikotinmentes e-cigi folyadék nem tartalmaz addiktív nikotint, aminek köszönhetően gyorsabban lehet megszabadulni a függőségtől.

Ha kezdőlöketre van szükségünk, érdemes elolvasni a Dohányzás Fókuszpont listáját, ami a dohányzás letétele mellett szól:

  • 20 perccel a dohányzás abbahagyása után a pulzus lecsökken.
  • 12 órán belül a vér szén-monoxid szintje normális szintre csökken.
  • 2-12 héten belül javul a keringés és fokozódik a tüdőfunkció.
  • 1-9 hónapon belül csökken a köhögés és a légszomj.
  • 5-15 éven belül az agyvérzés kockázata a nemdohányzókéval azonos szintre csökken.
  • 10 éven belül a tüdőrák halálozási arány körülbelül fele a dohányzókénak.
  • 15 éven belül a szívbetegségek kockázata a nemdohányzókéval azonos szintre csökken.
  • Mindemellett pedig a cigaretta elhagyása a mentális egészségre is pozitív hatást gyakorol.

Kiemelt kép forrása: unsplash.com

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, amelyet a forgalmas napokon 100 ezren olvasnak, akkor kattintson ide!