Egyre többen kapják el a koronavírust, az orvosok szerint sokat tehetünk a betegség ellen, nem kell azonnal pánikolni. Sok D, és C-vitaminra van szükség és pihenésre. Egy tüdőgyógyász természetes anyagokból készült gyógykoktéllal próbálja megúszni a koronavírust, a maszk pedig azért fontos, hogy fertőzés esetén minél kevesebb vírust nyeljünk be.

Elszurták a politikusok

Várdi Vissy Katalin tüdőgyógyász főorvos vasárnap este az ATV Heti Napló című műsorában elmondta, hogy a magyar politikusok nem felelősen viselkedtek a nyáron, nyilvános szerepléseiken nem használtak maszkot, holott nekik kellett volna példát mutatni.

Későn döntöttek a korlátozásokról

A főorvos szerint azért emelkedik napról-napra a koronavírusban meghaltak száma, mert a kormány későn hozta meg a korlátozó intézkedéseket. Ez egy fura betegség – mint mondta – mert 6-12 nap kell ahhoz, hogy valaki rossz állapotba kerüljön, de napok kellenek ahhoz is, hogy egyáltalán tünetei legyenek a betegségnek, miközben előtte már fertőző.

Kevés a tünetmentes beteg

Egyre kevesebb olyan emberrel találkozik a főorvos, aki tünetmentes fertőzött lenne. A legtöbb betegnek egyáltalán nincs láza, csak orrfolyása. A légúti tünetek nem mindenkinél jelentkeznek, sokaknál emésztési problémákra utaló tünetek vannak.

Maszk és vitaminok

A doktornő elmondta, hogy a megelőzés szempontjából a legfontosabb a maszk, hogy minél kevesebb vírust lélegezzünk be, de érdemes megfelelő vitaminokkal is feltuningolni a szervezetet.

Gyógykoktél

Várdi Vissy Katalin a gyömbérből, citromléből és cayenne bors keverékéből készült italra esküszik, ő is ezt kortyolgatja napközben. Ezt mellett roppant fontos 5 ezer egységnyi D-vitamin napi bevitele és három nyomelem: cink, szelén és magnézium napi fogyasztása is.

Ne hagyjuk el magunkat

A doktornő azt is elmondta, ha valaki megbetegedett szedjen a tüneteket enyhítő készítményeket, próbálja meg csökkenteni a szenvedését, hogy jobb legyen a közérzete, így az immunrendszere hatékonyabban tud küzdeni a vírus ellen.

Kulcskérdés a vér oxigénszintje

A doktornő azt is elmondta, hogy fontos dolog a megfigyelés. Érdemes a patikákban néhány ezer forintért beszerezhető pulzusoxigén-mérőt venni. Ha 92-re esne a vér oxigénszintje, azonnal hívni kell a mentőket. Azt kell mondani, hogy az oxigénszaturáció 92-re esett, ebben az esetben azonnal érkeznek a mentők és kórházba viszik a beteget, mert oxigénre van szüksége.

1000 mg C-vitamin

A Semmelweis Egyetem is közleményt adott ki arról, hogyan kezelhetik magukat otthon a Covid-betegek. Mint írják a tüneteket a megfázás, vagy influenza esetén alkalmazott módszerekkel is kezelheti például gyógyteákkal, pihenéssel. Javasolt a vitaminok szedése is: legfőképpen C-vitamin, 14 éves korig 500 mg/nap, 14 éves kor fölött 1000 mg/nap adagban, továbbá D-vitamin, gyerekeknek 2000 nemzetközi egység/nap, felnőtteknek 5000 NE/nap, de minimum 2000 NE/nap adagban.

Sok folyadék, világos legyen a pisi, feküdjünk hason

A láz, a köhögés, a torokfájás hatékonyan kezelhető számos, közismert gyógyszerrel (pl. paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszerek, vagy Algopyrin, a betegtájékoztató szerint alkalmazva). 4. Igyon elegendő folyadékot. Amikor a vizelet színe világos, akkor megfelelő a folyadékbevitel. 5. Amikor fekszik, váltogassa a testhelyzeteket, annak érdekében, hogy a levegő tüdejének minden részét jól átjárhassa! A hason fekvés kifejezetten jó hatású – írják az orvostudományi egyetem közleményében.

Pihenéssel segítsünk a szervezetünknek

Azt is írják, hogy a leghatékonyabban pihenéssel és sok alvással tudjuk aktiválni szervezet gyógyító erejét. Szervezetünknk időre és pihenésre van szüksége, hogy fel tudja venni a harcot, és ki tudja dolgozni a megfelelő védekezési stratégiát a vírussal szemben. Ezért nagyon fontos, hogy a pihenés valódi pihenés legyen és ne otthoni munkavégzés. A fáradékonyság és álmosság jelzés a testtől, hogy beindultak a szervezet saját öngyógyító mechanizmusai. Engedd meg magadnak a pihenést és alvást, hogy a szervezeted tehesse a dolgát.

Kiemelt kép: illusztráció