Ha nem zárják be az óvodákat és az iskolákat, nagyon nagy tragédia lesz Magyarországon a koronavírus miatt – ezt mondja Darvai László. Nem az egri belgyógyász az első orvos, aki nem tartja elegendőnek a kormány intézkedéseit.

Nem elegendő ez a védekezés

Ez a típusú védekezés, amelyet jelenleg végez az ország, messze nem elegendő ahhoz, hogy a tragédiát elkerüljük – mondta a TV Eger adásában Dr. Darvai László egri belgyógyász, Ostoros háziorvosa.

Alibi rendelkezések vannak

„Azt érzem, azt látom, hogy olyan alibi rendelkezések látnak napvilágot, amelyek meg sem közelítik annak a fegyelemnek a szükségességét, hogy valamit tudjunk tenni. Ez a járvány egy olyan brutális helyzet, amellyel soha nem találkoztunk” – hangsúlyozta a belgyógyász.

Be kell zárni az óvodákat és az iskolákat

Darvas László szerint amennyiben nem zárják be az egész országban az összes óvodát, iskolát, akkor „a járvány szabadon fog terjedni családról, családra″. A belgyógyász arról is beszélt, hogy már az egri kórház járványkórházzá válásának második napján látható volt, hogy „brutális betegbeáramlás történik″.

„Tragédia lesz ebből”

„Ez egy olyan járvány, amely a felnőttek egészségét, adott esetben az életét veszélyezteti, és egy olyan járvány, amelyet nagyrészt a gyerekek terjesztenek. Hiszen a gyerekek szinte tünetmentesek, szabadon járnak-kelnek, és hordozzák az intézményeken keresztül, családról családra a bajt. Ha nem lehet megteremteni az online oktatást, aminek minden feltétele adott az országban, akkor itt olyan tragédia lesz, amilyen eddig nem volt– vélekedik az egri doktor.

Orbán Viktor nem tartja indokoltnak az iskolák bezárását

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, továbbra sem gondolkodnak abba, hogy bezárják az iskolákat. A miniszterelnök szerint 7 hét van hátra a téli szünetig, ”addig kellene kibírni”. Ha a diákok „nincsenek benn az iskolában, az nem azt jelenti, hogy otthon fognak maradni. A biológia működik, az ember ilyenkor megy”.

A pedagógusok is az iskolabezárás mellett vannak

A pedagógus szakszervezet hetek óta követeli, hogy térjenek át az iskolák a digitális oktatásra. Két hónap alatt körülbelül 7 pedagógus halt meg koronavírus miatt. A szülők pedig csak félve engedik el gyermekeiket az iskolákba és az óvodákba.

A szakemberek hetek óra figyelmeztetnek

Nem az egri begyógyász az első orvos, aki arra figyelmeztet, hogy nemsokára óriási baj lehet, mert járvány megállíthatatlanul terjed. Miközben a szomszédos országokban szigorú intézkedéseket hoztak a kormányok, Magyarországon még mindig nem tették például zártkapussá a focimeccseket és tömegrendezvények is szervezhetők.

Zacher Gábor is kifakadt

Csütörtökön írtuk arról, hogy Zacher Gábor is kifakadt. Nevetségesnek és értelmetlennek tartja az ingyenes parkolás bevezetését, illetve az éjfél és a reggel 5 óra közötti kijárási korlátozást.

Napi több 100 halott

Pusztai Erzsébet infektológus is hetek óta azt mondja, amennyiben a kormány nem hoz a tavaszihoz hasonló intézkedéseket, akkor napi több száz halottal kell számolni – írja a BPK.

Kiemelt kép: illusztráció