Meghalt a Família Kft Kövér Lajosa. Nagy Zoltán színész Pomázon élt és dolgozott. Az Újszínház művészétől a település lakói, kollégái és barátai is búcsúznak.

Meghalt az Újszínház művésze

Nagy Zoltán színművész szerdán hajnalban meghalt. A családdal történő egyeztetés után szolgálhatunk bővebb információval. Nyugodjon békében!  – írta Facebook oldalán az Újszínház.

Szegeden kezdett színészkedni

Nagy Zoltán Ivánka Csaba-díjas, Aase-díjas színművész 1943-ban született Budapesten. Tanárnak készült, 1966-ban a szegedi tanárképző főiskolán magyar–történelem–ének szakon végzett. A színészmesterség már hallgatókorában érdekelte, pályája így már a Szegedi Egyetemi Színpadon elkezdődött.

’98-tól tagja az Újszínháznak

Előbb a Veszprémi Petőfi Színház tagja volt (1966–1975), majd öt évre a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. Két év szolnoki (Szigligeti Színház) kitérő után kilenc éven át a Nemzeti Színházban játszott, 1991-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz került, majd 1992 és 1998 között szabadúszóként dolgozott. Az Újszínházhoz 1998-ban szerződött.

Legfőbb szerepei

Nagy Zoltán számtalan szerepben mutathatta meg tehetségét. Fontosabb szerepei között jegyzik a La Mancha lovagját (Mitch Leigh: La Mancha lovagja), Lucifert (Madách Imre: Az ember tragédiája), Lőrinc barátot (Shakespeare: Rómeó és Júlia), és számos filmben is láthattuk (Família Kft., Villanyvonat, Ferike, Vörös föld).

Família Kft

Nagy Zoltán az ország a Família Kft-ből ismeri az ország. A sorozatban Kövér Lajost alakította. „Lesújt a hír. Ma hajnalban elhunyt Nagy Zoltán színmüvész kollegám és barátom. Újabb pótolhatatlan karakter távozott a Família Kft csapatából” – írja Csonka András Facebook oldalán.

Imádta az ország

A színész így folytatja az emlékezést: „Kövér Lajosként imádta meg az ország nagy nyilvánossága. Kiváló színész, pedagógus, szigorú erkölcsű, kikezdhetetlen jellemű művész volt. Szenvedélyes és nagyformátumú. Rengeteget tanultunk Tőle mindannyian”.

Közös emlékek

„Imádtam, hogy legtöbbször én voltam a sofőrje Neki és Ádám Tamásnak is a forgatások végeztével. Sokat röhögtünk, ahogy rákényszerítettem kedvenc zenéim hallgatására. Ilyenkor csak annyit morgott maga elé: “Tudom, sajtból van a Hold” – emlékszik vissza a közös munkára Csonka András.

Búcsúzik kollégájától

Majd így búcsúzik: „Zolikám, nagyon fogsz hiányozni, és bár “Hajnalka nem tudhatja”, de mi igen, hogy milyen remek ember és művész voltál”.

Kiemelt kép: Részlet a Family Kft című sorozatból