Szerdán jelentették be, hogy Harry herceg és Meghan hercegné lemond szenior királyi rangjáról, hogy függetlenedjen és Amerikába költözhessen.

Más életet akarnak élni

A 93 éves II. Erzsébet brit királynő unokája, Harry herceg és amerikai felesége, Meghan Markle azt tervezik, hogy visszalépnek az Egyesült Királyság királyi családjának magas rangú tagjaként betöltött szerepükből, és anyagilag függetlenné válnak.

„Most azt tervezzük, hogy megosztjuk az időnket az Egyesült Királyság és Észak-Amerika között, továbbra is tiszteletben tartva a királynővel, a Nemzetközösséggel és a pártfogóinkkal szembeni kötelezettségeinket.”

Harry, Maghan és a királynő

Harryék és a királyi család egymástól való elhidegülése akkor kezdődött, amikor fiúk keresztelőjén nem vett részt hogy II. Erzsébet. Az udvar ezt azzal indokolta, hogy halaszthatatlan programja volt a királynőnek, ezért nem jelent meg dédunokája keresztelőjén.

A Royal Family egyik legnagyobb családi eseménye a karácsonyi összejövetel. Ilyenkor minden meghívott családtagnak kötelező megjelennie a norfolki Sandrigham House-ban. Idén azonban Harryeék nem vettek részt a két napos családi ünnepségen. Azt persze nem lehet tudni, hogy meghívták-e őket.

Minden esetre sokat elárul II. Erzsébet karácsonyi beszéde, amelyet egy asztalnál ülve mondott el. Az asztalon ott van Károly és Kamilla, valamint Vilmos és családjának fotója. Harryék fényképe azonban itt is hiányzik.

Reagált a palota

A Buckingham-palota hivatalos közleménye alapján a döntésük még friss lehet, legalább is azt írják, hogy még nagyon korai stációjában van a dolog, rengeteg dolgot kell még alaposan átbeszélniük róla.

A párbeszéd Sussex hercegével és hercegnéjével még korai fázisban van. Megértjük a vágyukat arra, hogy másként kezeljék a helyzetüket, de ezek nagyon bonyolult dolgok, és időre lesz szükség, amíg mindent sikerül elrendezni.

Kiemelt kép: Harry és családja – Forrás: AFP