Gyakori háztartási baleset a klórgáz mérgezés. A szúrós szagú gáz belélegzése erős köhögő rohamot, nehézlégzést okozhat. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Ezért nem szabad keverni a tisztítószereket

A háztartásokban használt klórtartalmú fertőtlenítő- és tisztítószerek előírás szerint, önmagukban használva nem jelentenek veszélyt. Problémát az okoz, ha a hatásukat azzal szeretné valaki fokozni, hogy egyidejűleg vízkőoldót, vagy más vegyszert is önt a megtisztítandó felületre. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Klórgáz jön létre

Ilyenkor egy vegyi reakció révén klórgáz jön létre, ami belélegezve komoly tüneteket tud okozni.

Köhögés, fulladás

A tünetek súlyossága a belélegzett klórgáz töménységétől és az abban a helyiségben eltöltött időtől is függ, ám már kis koncentrációban is maró érzés jelzi az orrban és a torokban a szúrós szagú gáz belélegzését. Köhögőroham, nehézlégzés, fulladásérzés jelentkezik, ami miatt az érintett személy ösztönösen ablakot nyit, vagy elhagyja azt a helyiséget, ahol a tünetei jelentkeznek.

FRISS! Hihetetlen dologra jöttek rá a kutatók az anyatejjel kapcsolatban, ez sok mindent megváltoztat

A tünetek megjelenésének oka

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a légúti tünetek megjelenésének oka, hogy a klórgáz asztmás rohamhoz hasonló hörgőgörcsöt okoz. Ez tulajdonképpen a szervezet védekező reakciója, a hörgők beszűkülésével próbálja megakadályozni, hogy a személy még több irritáló gázt lélegezzen be.

Habos köhögés

Szintén ezt segíti a fokozott váladékképződés, a nyákban próbálja meg semlegesíteni a klórgázt a szervezet, emiatt jelentkezik a jellegzetes habos köhögés.

Mit tegyél a megelőzés érdekében?

  • Ne keverd a különböző háztartási tisztítószereket!
  • Ha nagy töménységű tisztítószert használsz – például 20%-os sósav – akkor először nyiss ablakot, majd a folyadékot öntsd a felületre, ezt követően azonnal hagyd el a helyiséget! A készítményt hagyd hatni a felületen, legalább egy óra hosszat ne menj vissza.

Ez is fontos!

  • Minden tisztítószert eredeti csomagolásban tárolj! Ne önts össze különböző termékeket, és ne tárold ásványvizes vagy üdítős üvegben a tisztítószert, vagy egyéb egészségre veszélyes folyadékot, például gyomirtószert.
  • Vegyszert mindig úgy tárolj, hogy ahhoz gyermek ne férhessen hozzá!
  • A maszk a klórgáz mérgezés ellen nem segít! A jelenleg koronavírus elleni védekezésben fontos szerepet játszó egyszer használatos vagy mosható maszkok ebben az esetben nem nyújtanak védelmet.

Ne hagyd ki! Teljes a káosz az oltások körül, eközben már 14 ezer ember halt bele itthon a koronavírusba

Mit tegyél klórgáz mérgezés esetén?

Ha a szúrós szagú gázt belélegezve a felsorolt légúti tüneteket tapasztalod, először is hagyd el az adott helyiséget, nyiss ablakot, vagy menj friss levegőre.

Ne kísérletezz!

Ne kísérletezz házi praktikákkal – a tejivás sem segít – hívj mentőt, vagy menj a sürgősségi ügyeletre, hogy minél hamarabb szakszerű segítséget kapj! A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Forrás: Tüdőközpont

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik