Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta 2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 394 023 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Ezzel most rég nem látott csúcsra emelkedett a fertőzöttek száma, ami pedig a legszomorúbb, hogy meghalt a 14 ezredik beteg is az országban.

104 ember halt meg az elmúlt 24 órában, összesen 14 ezer áldozatot követelt a covid

Mint megírtuk elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 035 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 301 363 fő, az aktív fertőzöttek száma 78 625 fő. 4021 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elkerülhető lett volna

„Bekövetkezett az, ami elkerülhető lett volna: ma reggelre elhunyt a 14 ezredik koronavírussal fertőzött honfitársunk. A pánikkormány tehetetlensége és elhibázott járványkezelése miatt mára virradóra újabb tragikus rekord dőlt meg. Már 14 ezer magyar polgár életét követelte a vírus, 14 ezer apát, anyát, nagymamát, nagypapát, testvért, szülőt és házastársat vesztettünk el.” – írja közleményében a DK.

Részvétüket fejezik ki

A Demokratikus Koalíció részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak. Megdöbbentő, hogy miközben Orbánék a vírus megjelenése óta folyamatosan kapkodnak, aranyáron vett lélegeztetőgépeket parkoltatnak súlyos milliókért, a legdrágább beszerzési árú, de az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinával akarják beoltani a magyarokat, most pedig újabb milliárdokat szórnak el konzultációra és már győzelmi jelentéseket fogalmaznak magukban, a vírus napról-napra újabb és újabb áldozatokat követel Magyarországon – fogalmaznak.

OLVASD EL EZT IS! “Kifejezetten rossz állapotban került a klinikára, csillapíthatlan láza volt” – különleges terápiával gyógyult meg a 6 éves kisfiú a koronavírus utáni sokszervi gyulladásból a Semmelweis Egyetemen

Eközben ezt mondja a kormány

Mindeközben a kormányzati portálon azt írják, hogy a járványt sikerült megfékezni a következetes védekezésnek köszönhetően, de az adatok stagnálnak, sőt az elmúlt napokban nőtt az új fertőzöttek száma, ez arra figyelmeztet, hogy óvatosnak kell lenni. Európa több országában már a harmadik hullám zajlik, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A kormány ezért fenntartja és március 1-ig meghosszabbította védelmi intézkedéseket.

Nemzeti konzultáció

A kormány álláspontja, hogy csak  fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció a mai napon elindult.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés kedden kezdte tárgyalni a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, amelynek célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Oltások

A kormányzati tájékoztató oldalon azt írják, hogy eddig 365 021 fő kapott oltást, közülük 141 023 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm-vakcinából is, így már összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon. Ma újabb AstraZeneca-vakcina szállítmányt várunk és elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció is.

Az oltási sorrend

Emellett az oltási sorrendről is szólnak, ebből az derül ki, hogy jelenleg a negyedik körös oltás zajlik: múlt héten megkezdődött és ezen a héten is folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Erre az AstraZeneca-vakcinát használják, amelyet a jelenlegi előírások szerint csak 60 év alatt lehet oltani. Most 22 800 krónikus beteg oltására van lehetőség. 2280 háziorvos kapott 1-1 db ampulla vakcinát, amelyből ezen a héten is 10 krónikus beteget tudnak beoltani. A háziorvosok az AstraZeneca oltásakor erős orvosi szabadságot kapnak, hogy mely krónikus beteg páciensük oltását látják sürgetőbbnek kortól függetlenül, írják.

A háziorvos értesít

A mostani oltási szakaszban a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. Kérjük, hogy az előre egyeztetett időpontra  pontosan érkezzenek az oltásra, hogy a csoportosulást, a tumultust  elkerüljék a rendelőkben és a kórházi oltóponton! A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.  – fogalmaznak.

Eközben pedig…

Eközben pedig a DK egy újabb közleményében azt írja, hogy teljes a káosz az oltással kapcsolatban. Mint írják az elmúlt napokban több olyan hír is megjelent a sajtóban, amelyek szerint egészséges tizen- és huszonévesek kaptak tájékoztatást, hogy oltani fogják őket, holott egyelőre az időseket és a 60 évnél fiatalabb krónikus betegeket kellene beoltani. A hírek szerint még egy olyan 19 éves fiatal is értesítést kapott, akinek nemhogy krónikus betegsége, de még háziorvosa sincs. Mindeközben idősek és krónikus betegek milliói várják hiába, hogy beoltsák őket.

Felháborító

„A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a kormányzásképtelen Orbán-kormány még a meghirdetett, csak hozzávetőleges oltási sorrendet sem képes megtartani, emiatt pedig káoszba fulladt a tömeges oltás. Előbb nem voltak képesek egy részletes és átlátható oltási rend létrehozására, most pedig már arra sem, hogy legalább nagyjából kövessék az oltási sorrendjüket. Nincs még egy olyan kormány Európában, amely ennyire rosszul kezelné a helyzetet és ilyen alapvető feladatokra ennyire alkalmatlan lenne.” A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik