Ha egy nő áldott állapotba kerül, anyává válik, az a legcsodásabb dolgok egyike a világon. Ezzel együtt azonban arra is figyelnie kell a pár mindkét felének, hogy a nőiesség, a párkapcsolat se szenvedjen csorbát. Ehhez szükség van a kiegyensúlyozott nemi életre, amely a terhesség alatt nehézségekbe ütközhet. Rendet tettünk a tények és a tévhitek között.

Beszélni kell a szexről

A várandósság alatti nemi élet legfontosabb része a kommunikáció. Lehet, hogy ez nem hangzik lényegesnek, ám mivel egy új helyzetről beszélünk, amelyben a nőnek és a férfinak is bele kell tanulnia, információcsere nélkül ez lehetetlen. A terhesség első trimeszterében például hullámzik a nő hormonszintje, emiatt a kedélyállapota is változhat. Ez természetesen hatással van a hálószobai dolgokra, amelyről beszélni kell, hogy mindkét fél értse, mi történik az életükben. Érdemes több időt szánni arra, hogy „hangulatba kerüljön” egy nő, ebben segít egy érzéki masszázs, amelyhez a masszázsolajak és segédeszközök tökéletesen illenek. Sűrűn előforduló tévhit, hogy a szex vetélést okoz, ám ez így nem igaz: ha be is következik, az együttlétnek egy hagyományos terhesség során semmi köze ehhez a szomorú eseményhez. Ha azonban átesett már a pár ilyenen, az első trimeszterben valóban ajánlott kerülni a szexet.

Ki kell élvezni a legszebb hónapokat

A második trimeszter egészen más hangulatban telik, ekkor a legaktívabb a kismama, igaz ez az ágyban eltöltött időre is. Ilyenkor az orgazmusig is könnyebb eljutni, ami szintén pozitív fejlemény. Ezt az időszakot ki kell élvezni, nem kell tartani attól, hogy kárt okoznak a felek a magzatnak. Nagyon oda kell figyelni a higiénia fenntartására, ám ez mindig igaz, nem csak a várandósság alatt. Ide tartozó tévhit, miszerint a szex növelheti a koraszülés esélyét – ez is butaság. Ahogyan az is, hogy egy együttlét kárt okozhat a magzatnak. Nem kell ettől tartani, meg kell élni ezt a csodás időszakot.

Az utolsó trimeszterben…

A harmadik trimeszter a babavárásról szól, változik a nő teste, nehezebben mozog minden helyzetben. Ilyenkor is fontos a kommunikáció, alkalmazkodni kell a női kérésekhez. A síkosítók használata körül is sok a tévhit: ezeket lehet alkalmazni, nem okozhatnak problémát, ám az anális szex nem ajánlott a várandósság alatt, mert baktériumok kerülhetnek a női szervezetbe. Összegezve: egy hagyományos terhességnél a szex csakis örömfaktor lehet, ha a felek kommunikálnak róla, speciális helyzetben pedig érdemes orvossal egyeztetni.

A fotó forrása: pio3 / Shutterstock.com

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, akkor kattintson ide!