Több megbízható otthoni mérési módszer is létezik arra, hogy megtudjuk, elérkezett-e az idő új gyerekcipő vásárlására. Ezek közül mutatunk be néhányat.

A kisgyermekes szülőknek számos nehéz feladatot kell megoldaniuk, ezek közé tartozik annak megállapítása, hogy szemük fénye vajon kinőtte-e már a cipőjét. A csöppségek ugyanis az esetek nagy részében nem adnak megbízható visszajelzést erre vonatkozóan. Ennek több oka is lehet. Vagy azért, mert még egész egyszerűen nem tudják megfelelően kifejezni magukat, vagy pedig azért, mert annyira szeretik az adott lábbelit, hogy ragaszkodnak hozzá, és nem szívesen szabadulnának meg tőle.

Mivel a gyerekek lábfeje – különösen pár éves korukban – rugalmas, hajlékony és puha, az is gyakran előfordul, hogy nem érzik szűknek a cipőjüket. Arra is képesek, hogy behúzott lábujjakkal hordják azt, így jelentősen „lerövidíthetik” lábfejüket, szélsőséges esetben akár 4 mérettel.

Gyakran kell cserélni a gyerekcipőt

A kisgyerekek lába hihetetlen sebeséggel növekszik. A legnagyobb tempót 2 és 4 éves koruk között diktálják, ilyenkor akár másfél centit is nőhetnek évente. Ennél a sebességnél meglehetősen gyakran kell cipőt cserélni, legalább félévente, de az is előfordulhat, hogy 4-5 havonta.

A növekedés nem egyenletesen következik be, nyugalmi és ugrási fázisok váltják egymást. Érdekesség, hogy a bal és a jobb láb is más-más növekedési ütemet követhet. Ez a hektikus folyamat lassuló sebességgel hosszú évekig tart.

Fontos a minőség és a megfelelő fazon

Az osztrák gyerekcipő márka, a SuperFit kutatása alapján a gyerekek túlnyomó többsége, kb. 98%-a teljesen egészséges lábbal születik. Szintén ebből a kutatásból származó adat, hogy négyötödük a gyermekévek alatt nem megfelelő méretű, alacsony minőségű és lábfejükhöz nem illeszkedő cipőt visel. A kamaszkorban vagy a felnőttkorban jelentkező ortopédiai problémák egy részének gyökere erre, vagyis a helytelen cipőválasztásra vezethető vissza. Az osztrák márka megbízható forrás ebből a szempontból, hiszen a SuperFit gyerekcipő modelleket a legmodernebb ortopédiai ismeretek felhasználásával tervezik.

A merev, rossz fazonú, szűk lábbelik használata azon túl, hogy nagyon kényelmetlenné teszik a gyerek dolgát, extrém esetben akár a lábfej deformitásához és egyéb mozgásszervi elváltozásokhoz vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy a kicsik lábát rendszeresen ellenőrizzük, kezdetben kéthavonta, később nagyjából 4-6 havonta.

Méréséi trükkök és módszerek

A legegyszerűbb dolgunk a szandáloknál van. Mindenképpen elérkezett a méretváltás ideje, ha a csöppség lába teljesen végigér. Még inkább indokolt új szandál vásárlása, ha a sarok vagy a lábujj lecsúszik a sarokrészről, mert ez különösen veszélyes lehet rohangálás vagy ugrálás közben.

A zárt gyerekcipő esetében más utat kell követnünk. Amennyiben olyan modellről van szó, amelyiknek kivehető a talpbetéte, vegyük ki és állítsuk rá a gyereket, aztán vizsgáljuk meg, hogy mekkora a rés a nagylábujj és a talpbetét vége között! Ha nagyon kicsi vagy egyáltalán nincs rés, akkor biztosan új cipőre van szükség. A kevésbé merev anyagú cipőknél az is jó módszer, hogy benyomjuk az orrát, és így nézzük meg, van-e még kényelmes mozgástere a nagylábujjnak.

Egy A4-es papírlap és egy ceruza segítségével egészen pontos eredményt kaphatunk. Adjunk zoknit gyermekünkre, állítsuk rá a papírra, majd rajzoljuk körbe a lábát! „Mérjük meg a sarok és a nagylábujj közötti távolságot, amihez normál vagy keskeny lábfejnél kb. 5 millimétert, erős vagy széles lábfejnél 8-9 millimétert adjunk hozzá!” A végeredmény megfelel annak a talphossz (BTH – belső talphossz) adatnak, amit a cipőboltokban az egyes termékeknél olvashatunk.

Az előbb ismertetett módszernél még könnyebbé tehetjük a dolgunkat, ha a gyereket a fal mellé állítjuk úgy, hogy a sarka a falhoz ér. Ebben az esetben elegendő, ha csak a lábujjakat rajzoljuk körbe.

Mivel a méretezések gyártónként és cipőnként is eltérőek lehetnek, érdemes mindig ellenőrizni a belső talphossz paramétert. A termékek leírásánál sokszor az is olvasható, hogy milyen lábfejre ajánlott az adott modell. Ez igen hasznos információ.

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, akkor kattintson ide!