Elképesztő történetet osztott meg velünk az egyik olvasónk: szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében arról beszél, hogy micsoda pozitív csalódás érte az egyik pécsi pékségben, ahova be szeretett volna térni, ám megfeledkezett az idősek vásárlási idősávjáról. Ennek ellenére nem maradt éhes, ugyanis az üzlet eladói pillanatok alatt jófejségből ötösre vizsgáztak.

Nagyon sietett

„Éppen nagyon siettem valahova és gondoltam előtte bekapok gyorsan valamit, mert már kopogtam a szemeim az éhségtől. A pékség pont útba esett, így gondoltam veszek egy sajtos pogácsát, ám teljesen megfeledkeztem az idősek vásárlási idősávjáról” – kezdte mesélni a történetét olvasónk.

Az idősek vásárlási idősávja

Mint ismert az élelmiszerüzletekben, patikákban, drogériákban hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között működik az idősek védett vásárlási idősávja, amikor csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe. Emellett azonban fontos tudni, hogy az idősek a védett vásárlási idősávon kívüli, más időpontban is vásárolhatnak.

Már éppen belépett volna, amikor…

„Már benyitottam az üzletbe, készültem belépni, amikor az eladó kedvesen figyelmeztetett, hogy sajnos nem jöhetek be. Már éppen sarkon fordultam volna, amikor megkérdezte, hogy mit szeretnék venni, mert az ajtóban kiszolgál. Mit ne mondja teljesen meglepődtem, mert szomorú tény, hogy nem mindenhol ennyire jófejek és segítőkészek. A meglepettségtől alig tudtam kinyögni, hogy egy sajtos pogácsát kérnék” – árulta el olvasónk.

Egyébként az eset nem egyedi

A napokban ugyanis bejárta az internetet egy Diósdon lévő pékség története, akik maguk hívták fel a vásárlók figyelmét arra, hogy ily módon „kicsit megkerülve a rendszert”, de hozzájuthatnak a friss pékáruhoz. 

Ez a diósdi üzlet

Olvasónk ennek ellenére nem árulta el, melyik pékségről van szó

Olvasónk levelében azt írta, szándékosan nem árulja el, melyik pékségről van szó, mert fél kára származna ebből az üzletnek. Szintén a napokban volt hangos a sajtó a nagyatádi bezárt pékség esetétől, bár ott tényleg az üzleten belül tartózkodott egy 65 év alatti vásárló.

60 napra bezárták

A nagyatádi pékséget egyébként 60 napra bezárták, erről a Blikk számolt be. A lap azt írja a vásárló maszkban lépett be boltba, ám később a rendőrök igazoltatták őt, és kiderült, hogy 60 éves, azaz nem tartózkodhatna bent. Az eset Nagyatádon történt, ahol a kijárási tilalom első napján 8 óra után nem sokkal – elvileg 10 perccel – szintén megbüntettek a rendőrök egy nőt 30 ezer forintra, aki az édesanyjához ment, hogy a gyerekeinek elhozza az ott főzött ételt.

Joguk van ellenőrizni a rendőröknek, de az eladóknak nincs könnyű dolga

A sajtóhírek szerint azt követően, hogy a 60 éves vevő bement a boltba, nem sokra rá már a rendőrök is ott voltak. A kereskedelmi szövetség főtitkára, Vámos György szerint a rendőrök ellenőrizhetik mind a maszkviselést, mind az este 7 órai zárást, illetve a 65 év felettiek vásárlási sávját is, mivel a kereskedelmi hatósággal megegyező jogosítványai vannak. Az eladóknak azonban erre nincs jogosultságuk, ez pedig nagyban megnehezíti a dolgukat, hiszen maszkban nagyon nehéz kiszűrni, hogy betérő illető hány éves, pláne amikor csak néhány év a korkülönbség az amúgy előírt határhoz képest. 

Kiemelt kép: Illusztráció