Több európai uniós tagállam és nyugat-balkáni ország ajánlotta fel segítségét Horvátországnak a földrengés okozta károk enyhítésében – közölte a helyi sajtó szerdán.

Orbán Viktor és többen is segítséget ajánlottak

Aleksandar Vucic szerb államfő levélben kérte Ana Brnabic kormányfőt, hogy utaljon át 1 millió eurót (365 millió forint) Horvátországnak. Észak-Macedónia és Bulgária egyaránt százezer eurós segítségről döntött. Orbán Viktor miniszterelnök Andrej Plenkovicsnak írt keddi levelében Magyarország támogatását ajánlotta fel a földrengés okozta károk enyhítésében és a katasztrófát követő újjáépítésben – írja az MTI.

Aktiválták a védelmi mechanizmust

Zágráb még kedden aktiválta az unió polgári védelmi mechanizmusát is, amelyet 2001-ben hozták létre azzal a céllal, hogy javítsa az Európai Unió (EU) reagálási képességét az olyan természeti és ember okozta katasztrófákra, mint például a futótüzek, az áradások, a tengeri szennyezés, a földrengések, a hurrikánok és az ipari balesetek.

Jött segítség

Ennek keretében már kedden éjjel érkeztek eszköztámogatások az országba. Szlovénia négy konténert, 12 emeletes ágyat, 24 matracot és 200 hálózsákot küldött. Ausztria 470 összecsukható ágyat, Olaszország 100 téli sátrat, Görögország, 40 sátrat és 50 elektromos, helyiségek melegítésére szolgáló berendezést, 500 összecsukható ágyat, valamint 500 hálózsákot, Románia 50 sátrat, 100 összecsukható ágyat, 200 hálózsákot és 14 konténert, Svédország 60 sátrat, 2000 összecsukható ágyat, Csehország pedig két, védettségi fokozatú lámpatestet, egy ballonfénytornyot, tíz elektromos melegítőt, 600 összecsukható ágyat és 1200 hálózsákot jutatott el Horvátországba.

A keddi földrengés volt a legerősebb

 Az országot újabb, a korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg kedden kora délután. Epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt, heten meghaltak és többen megsérültek. Ezt megelőzően hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés sújtotta ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett. Szerdán több erősebb utórengést is regisztráltak.

Három nap alatt három földrengés

Darinko Dumbovic, Petrinja polgármestere a sajtónak úgy nyilatkozott: a várost és környékét három nap alatt harmadszor érte földrengés. Minden romos ház, amely eddig még bírta, most összeomlott – mondta.

Gyorssegélyről döntöttek

A horvát kormány keddi, késő esti ülésén 120 millió kuna (közel 6 milliárd forint) azonnali gyorssegélyről döntött, amelyet még szerdán átutalnak a földrengés sújtotta megyéknek. Zágráb az Európai Unió Szolidaritási Alapjától remél további segítséget. A horvát vöröskereszt szerdán számlát nyitott a földrengés áldozatainak megsegítésére.

Karácsony Gergely is részvétet nyilvánított

Részvétét és támogatását fejezte ki Karácsony Gergely főpolgármester a horvátoknak az országukat sújtó földrengés miatt szerdán, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Együtt gyászolnak

Karácsony Gergely erőt és kitartást is kívánt “horvát barátainknak ezekben a nehéz időben”. Budapest Zágrábbal és Horvátországgal együtt gyászolja az elhunytakat – írta a főpolgármester. Emlékeztetett, Budapesten is érezni lehetett azt a földrengést, amely súlyos károkat okozott Horvátország középső részében, hét ember életét kioltva.

Kiemelt kép: Vöröskereszt Twitter