Idén sem rendezik meg a Hollókői Húsvéti Fesztivált és a locsolkodást, elmaradnak a Nógrád megyei világörökségi faluban a hagyományőrző programok is – tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn.

Komoly hagyományok

Hollókőn egyébként komoly hagyományai vannak a húsvéti népszokásoknak és minden évben mintegy 15 ezer ember lepi el az ünnepekkor a 330 fős falut. Azonban a koronavírus járvány miatt már tavaly is úgy határozott a település, hogy nem tartják meg a nagy múltú rendezvény. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Közösségi oldalukon tájékoztatták az embereket, hogy elmarad a rendezvény

Tavaly is elmaradt

A LikeNews.hu hírportál tavaly is beszámolt róla, hogy elmarad a Hollókői Húsvéti Fesztivál, mint akkor megírtuk akkor a polgármester azt mondta, ha mégis megjelennek a kirándulók, akkor rendőrt hívnak rájuk.

Fotó Hollókőről:

Hollókõ, 2021. április 1. A hollókõi néptánccsoport tagjai palóc népviseletben locsolkodnak a hollókõi ófaluban tartott sajtórendezvényen 2021. április 1-jén. A településen a járványügyi helyzet miatt nem rendezik meg a húsvéti fesztivált. MTI/Komka Péter

A településre érkező turisták

Ez idén nem egészen így lesz, az MTI-hez eljuttatott közleményből ugyanis kiderül, hogy a településre érkező túrázókat, sétálni vágyókat korlátozott számban, a településen rendelkezésre álló parkolóhelyek erejéig tudják fogadni, míg a forgalmat a helyi polgárőrség mellett a rendőrség is irányítani fogja.

Korlátozott számban tudnak fogadni látogatókat

„A településre érkező túrázókat, sétálni vágyókat korlátozott számban, a rendelkezésre álló parkolóhelyek erejéig tudjuk fogadni. A hatályos szabályoknak megfelelően a kézműves- és ajándékboltok mellett a kiállítások sem látogathatók, így a vár sem. Megértéseteket köszönjük!” – áll a Hollókő, az élő falu Facebook oldalán közzétett bejegyzsésben.

Elvitelre értékesítés

A helyi vendéglők, élelmiszert árusítók és a helyi piac árusai elvitelre értékesíthetnek a szabályokat szintén betartva.

Várják a sétálni vágyókat

„Sajnos a szigorítások értelmében továbbra sincs nyitás a faluban, de egy napsütötte sétára ugyanúgy várunk titeket szeretettel!” – írják egy korábbi posztjukban.

Itt mi is sétálnánk:

Így döntöttek a szervezők

Kelecsényi Péter közleményben azt írta: az immár két éve elmaradó húsvéti fesztivál, annak hagyományőrző forgatagával a vendégeknek és a szervezőknek is hiányzik, ezért úgy döntöttek, hogy augusztus 20. és 22. között háromnapos hagyományőrző fesztivált szerveznek ugyanolyan formában, mint húsvétkor teszik.

A vár is zárva

Ennek részleteiről a későbbiekben adnak tájékoztatást. Kelecsényi Péter kitért arra, hogy a hatályos szabályoknak megfelelően a kézműves- és ajándékboltok mellett a kiállítások sem látogathatók, nem kereshetik fel a turisták a várat sem. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Hollókő – Forrás: MTI/Komka Péter