Az ősz és a temetők kedvelt virága, a krizantémok. Összeszedtük, mire kell figyelni, ha szeretnéd, hogy gyönyörű díszei legyenek az otthonunknak.

Krizantém vásárlásakor mindig bokros növényt válasszunk, egészséges levelekkel és sok bimbóval.

Ne legyen rajta sok kinyílott virág. Ha van elég helyünk, egy nagyobb beltéri edényt tele ültethetünk különböző fajtákkal, közéjük akár levéldísznövényeket is rakhatunk.

A krizantém viszonylag könnyen nevelhető növény, rendszeres gondoskodás mellett heteken át folyamatosan virágzik. Fontos, hogy a krizantém elnyílt virágait mindig csípjük le, hogy a helyükön újabbak fejlődhessenek. Ha a növény megfelelően lett ültetve, akkor később már nem igényel átültetést. Ezek a virágok idénynövények, hosszú, gazdag virágzásuk befejeztével távolítsuk el őket.

Megpróbálhatjuk tovább nevelni, de azt fogjuk tapasztalni, hogy a növények megnyúlnak, felkopaszodnak, és általában nem hoznak már több virágot.

A krizantém fénykedvelő növény, de a déli, erősen tűző naptól védenünk kell. Enyhén hűvös helyen a virágai tartósabban megmaradnak. Lehetőség szerint egész évben tartsuk 10-15 C közötti hőmérsékleten. Ennél melegebb helyen gyakoribb öntözést igényel.

Kiemelt kép: illusztráció