A brit uralkodó és férje is megkapta az új típusú koronavírus elleni oltást – közölte szombaton a Buckingham-palota.

Windsorban kapták meg a vakcinát

A hivatalos tájékoztatás szerint II. Erzsébet királynőnek és Fülöp edinburghi hercegnek a királyi család windsori rezidenciáján adták be a vakcinát. II. Erzsébet királynő áprilisban tölti be 95. életévét, Fülöp herceg júniusban 100 éves lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Elsőbbségi lista

Az uralkodói házaspár így a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) által felvázolt elsőbbségi lista második sürgősségi csoportjába tartozik az idősotthonok lakói és gondozóik után.

Ez alapján oltják a lakosságot a britek

A JCVI 25 oldalas útmutatója korosztályok, foglalkozás és egészségi állapot szerint sorolja veszélyeztetettségi csoportokba a lakosságot. A lista élén az idősotthonokban lakók és az otthonok gondozószemélyzetének tagjai, utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi és a szociális ellátó szolgálatok dolgozói következnek a krónikus egészségi gondokkal küszködő betegekkel együtt.

A királynő személyesen döntötte el, hogy elárulja: megkapták az oltást

Az udvar illetékese hangsúlyozta: a királynő a további találgatások elkerülése végett személyesen döntött úgy, hogy hozzák nyilvánosságra az ő és férje beoltásának hírét.

Mentek a találgatások

A brit sajtóban az utóbbi időszakban folyamatosak voltak a találgatások arról, hogy II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg megkapja-e a koronavírus elleni oltást, és ha igen, ennek hírét nyilvánosságra hozzák-e. Az udvar illetékesei korábban többször is jelezték, hogy az uralkodói házaspár nem szeretne kivételes, soron kívüli elbánást.

Károly herceg is kivárja a sorát

Károly trónörökös, a királynő és az edinburghi herceg 72 esztendős elsőszülött fia – aki majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz – nemrégiben maga is hangsúlyozta, hogy jóval az elsőbbségi listán szereplő legveszélyeztetettebb csoportok után következik, és szintén kivárja sorát.

Ekkor kerül sorra

Károly herceg az idősotthonok lakói és gondozóik, a 80 éven felüliek, az egészségügyi ellátás első vonalában dolgozók, a 75 éven felüliek, valamint az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett 70 éven felüliek után kerül sorra az oltási listán.

Már átesett a covidon

A trónörökös tavaly tavasszal már túlesett a koronavírus okozta Covid-19 betegségen, de csak enyhe tünetei voltak és rövid idő alatt felépült.

Nem tudni, melyik oltást kapták meg

A Buckingham-palota – a királynő első számú londoni rezidenciája és hivatala – nem közölte, hogy az uralkodói házaspár melyik oltóanyagot kapta. Az Egyesült Királyságban jelenleg két vakcina van forgalomban.

Két oltóanyag van forgalomban náluk

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) – a világon elsőként – december elején engedélyezte a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinájának alkalmazását, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal megkezdődött.

Újabb vakcinát engedélyeztek

Az MHRA a múlt hónap végén az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közösen kifejlesztett vakcinájának forgalmazását is jóváhagyta, és hétfőn ennek az oltóanyagnak a tömeges alkalmazása is megkezdődött az Egyesült Királyságban.

A Modernával is oltanak hamarosan

A brit gyógyszerfelügyelet pénteken az amerikai Moderna gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcina forgalmazását is engedélyezte, de ennek az oltóanyagnak a nagy-britanniai alkalmazása várhatóan tavasszal kezdődik.

1,5 millió embert oltottak eddig be

Az Egyesült Királyságban eddig több mint 1,5 millióan részesültek a koronavírus elleni oltásban.

Kiemelt kép. II. Erzsébet királynő, Wikipédia