Az ingatlan értékbecslés egy költséges eljárás. Sokan nem szeretnének élni vele, vagy nem is tudnak a lehetőségről, pedig az ingatlan árak jelenlegi állása szerint igenis érdemes lehet! Az ingatlan értékbecslés nem csak olyan esetekben alkalmazható, amikor valaki házat szeretne vásárolni. Egy ház állapotának felülvizsgálatakor, vagy éppen jelzáloghitellel kapcsolatos vagy örökösödési kérdésekben is érdemes lehet belevágni. Ebben a cikkben főleg arra fókuszálunk, hogy ház vásárlása esetén mire érdemes figyelni az értékbecsléssel kapcsolatban. Függetlenül attól, hogy tulajdonostól vesszük, vagy ingatlanközvetítőhöz fordulunk.

Az ingatlan értékbecslés menete

Egy ingatlan értékbecslés során az értékbecslőnek mindenekelőtt a helyszínen kell felmérnie az ingatlan állapotát. A helyszíni felmérés az ingatlan műszaki állapota miatt fontos elsősorban, de a végső becslésre kihatnak egyéb tényezők is. Többek között a környék infrastruktúrája, megközelíthetősége, a szomszédság vagy, ha éppen lakásról van szó, a lakóépületen belüli elhelyezkedés is. A helyszíni felmérés után az értékbecslő megvizsgálja az ingatlan árakat a környéken, az ingatlan jogi helyzetét, majd egy összehasonlító elemzés után ad végleges értékbecslést. A fentebb említett szempontokon kívül egy családi ház esetében fontos az is, hogy milyen városrészben helyezkedik el, valamint, hogy a település milyen viszonylatban van környező nagyvárosoktól, vagy a fővárostól. Ezen felül pedig ugyebár a családi kertes házak esetén a kert mérete és állapota is szempont lehet.

1. Mikor érdemes értékbecslőt alkalmazni?

Saját ingatlan eladása esetén mindenképpen érdemes értékbecslőt alkalmazni. Egy hozzáértő szakember sokkal pontosabban meg tudja határozni ingatlanunk értékét, mint saját magunk tudnánk. Ezzel elkerülhetjük az alapvető hibákat, mint például azt, hogy áron alul hirdetjük meg ingatlanunkat és így milliókat vesztünk rajta. Ez új építésű lakások esetén különösen fontos, hiszen az ingatlan árak folyamatos változása miatt nehéz felmérni a piacot.
Ingatlanvásárlás esetén pedig azért lehet érdemes ingatlan értékbecslést kérni, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen alkupozícióban vagyunk, az ingatlan reális árához képest. Ezen felül pedig azt is megtudhatjuk, hogy milyen ráfordításokat igényelhet esetleg az általunk megvásárolni kívánt ingatlan. Az értékbecslés ezen felül pedig elengedhetetlen feltétele a hiteligénylésnek.

2. Mire érdemes figyelni, ha ingatlan hitel miatt kérünk értékbecslést?

Mikor ingatlan hitelt szeretnénk igényelni egy általunk megvásárolni kívánt házhoz, nagyon fontos, hogy tudjuk: két ingatlan értékbecslésre is szükségünk lehet. Az ingatlan hitelt egyrészt egy általunk kiválasztott házra vesszük fel, aminek az értékbecslését mi is intézhetjük. Az ingatlanhitel fedezete miatt azonban a bank is el kell, hogy végezze az értékbecslést. Amennyiben nem akarjuk felesleges költségekbe verni magunkat és bízunk a bank által megbízott értékbecslőben, ezzel kapcsolatban nincs több teendőnk.
A bank által kijelölt értékbecslő döntése sokkal többet nyom a latba, mint egy külső értékbecslő előzetes felmérése. Foglalót fizetni csak akkor érdemes, ha a bank által kijelölt értékbecslő is jóváhagyta az adásvételi szerződésben szereplő vételár alapján az eljárást. Az ingatlan becsült értéke és a vételár maximum 10%-ban különbözhet egymástól. Nagyobb eltérés esetén az ingatlan becsült értékére kaphatunk csak hitelt, ezért fokozottan ügyelni kell az ilyen helyzetekben!

3. Mikor nem érdemes értékbecslőhöz fordulni?

Nem éri meg tehát külön értékbecslőhöz járulni, ha a banki hiteligénylés miatt már amúgy is kijelölnek egyet. Ezen felül maximum akkor nem érdemes elvégezni az ingatlan értékbecslést, ha minél előbb túl szeretnénk adni az ingatlanon és nem bánjuk, ha a piaci értéke alatt kel el. Az ingatlan árak folyamatosan változnak, de az olcsó ingatlanoknak mindig megvan a vásárlójuk. Vevőként azonban nagyon fontos, hogy alaposan tájékozódjunk az ezzel kapcsolatos kérdésekben, főleg, ha nem akarunk ingatlanközvetítőt alkalmazni!

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, akkor kattintson ide!