Nem lesznek várólisták, és száz százalékban állja az állam a lombikkezelésekhez szükséges készítmények díját – ezt jelentette be Novák Katalin. Hat meddőségi intézményt pedig államosít a kormány, vagyis ezzel eltűnnek a várólisták is.

Segíteni kíván az állam annak a 150 ezer meddő párnak, akiknek csak mesterséges megtermékenyít által születhet gyermekük.

Az intézkedés első körben arról szól, hogy hat magánklinikát államosítanak. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a következő intézményeket felügyeli a jövőben az állam:

  • a budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.-t
  • a szintén budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.-t
  • a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.-t
  • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.-t
  • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t
  • a szintén fővárosi Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.-t

Ez azt jelenti, hogy megszűnnek a lombikprogramban résztvevő párok számára a várólisták. Eddig volt olyan intézmény, ahol egy évig is várni kellett egy-egy beavatkozásra. Amennyiben a párok a fenti intézmények egyikében kívánják elvégeztetni a beavatkozást, akkor itt nem kell várniuk arra, míg sorra kerülnek.

A másik könnyebbség, hogy a kezelésekhez kapcsolódó gyógyszerek állami támogatása 100 százalék lesz, vagyis a készítményeket  ingyen kapják majd a párok.  Egy lombikkezeléshez eddig körülbelül 150-200 ezerbe került a gyógyszer.

A kormány azt szeretné, hogy a meddőséggel küzdők minden támogatást megkapjanak, ezért veszik állami kezelésbe az eddig fizetős meddőségi központokat is.

Kiemelt kép: Kaáli Intézet