Agresszívebben és gyorsabban terjed az új koronavírus, mint az első hullám idején – derült ki Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusának előadásából hétfőn.

A járványnak most másik arcát látjuk, mint amit tavasszal megismertünk, ennek megfelelően másként is kell viselkedni: míg akkor egy fertőzött átlagosan 1,1 embernek adta tovább az új típusú koronavírust, addig most 2,5-3-nak, azaz a járvány két-háromszoros sebességgel terjed.

Oroszi Beatrix – aki a Semmelweis Egyetemen, a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete által szervezett „COVID 19 járvány” szimpóziumon ismertette a legfrissebb adatokat – elmondta: augusztus eleje óta az esetszámok lépcsőzetesen emelkednek, az áttörés pedig a múlt heti hosszú hétvége után volt, amikor a 30-40-es napi fertőzöttszám hirtelen megugrott és vasárnap már 292 új esetet regisztráltak – írja a Népszava.

Mint mondta, augusztus első négy hetében az 1853 új esetből csupán 163 megbetegedés volt köthető külföldi fertőzéshez. Mostanra ez az arány a 10 százalékot sem éri el, ezért nem biztos, hogy a határok lezárása hatékony eszköz – érvelt az epidemiológus.

A második hullám további fontos jellemzője, hogy a járvány inkább a fiatalok között terjed. A megerősített Covid-19 betegek átlagos életkorában bekövetkező változások a 27. héttől voltak megfigyelhetők.

Az első hullámban a járvány főként az idős- és szociális otthonokat, kórházakat érintette, most viszont a közösségi terjedés a jellemző. Az esetek jó része falunapok, gólyatáborok, esküvők résztvevői közül kerülnek ki.

További különbség, hogy míg tavasszal a megbetegedettek átlagéletkora 63 év volt, ez most 31 év. A harminc év mínusz azért is probléma, mert a fiatalabbak akár tünetmentesen, illetve nagyon enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést, emiatt szinte észrevehetetlenül adják tovább a vírust bármely korosztálynak.

Ezt támasztja alá a terjedés sebessége is. Oroszi Beatrix emlékeztetett arra, hogy Floridában is valami hasonló történt, először ott is a fiatalok betegedtek meg, és aztán került át a fertőzés más korosztályokra is. Mindössze öt hét kellett ahhoz, hogy a halálozások számában is bekövetkezzen a felfutás. 

Ha nem lesznek gyors, hatékony intézkedések, akkor nálunk is növekedni fog a fertőzöttek száma az idősebbek között is. Ezért most nem szabad a járvány elleni küzdelmet elbagatellizálni.

Az epidemiológiai elemző szerint a járvány elfojtásához is más stratégiára van szükség mint tavasszal. Most ugyanis olyan, a fertőzések lassítására alkalmas eszközök kellenek, amelyek nem fékezik le annyira a gazdaságot, mint legutóbb.

Így például az egyik legfontosabb teendő az új esetek és azok kontaktusainak gyors megtalálása és elkülönítése. Ehhez nagyon sok tesztelésre van szükség, ezért annak érdekében, hogy a lakosság minél könnyebben hozzáférjen a tesztekhez, ingyenessé kell tenni azokat.

Hozzátette: az emberek azzal tehetik a legtöbbet, ha helyesen – szájat, orrot is eltakarva viselik a maszkot, megtartják a fizikai távolságot, a másfél métert, és gyakran mosnak kezet. 

Kiemelt kép: MTI/Soóki Tamás