Palkovics László innovációs és technológia miniszter bejelentette, hogy legkésőbb július végéig kiírják az uniós helyreállítási terv keretében azt a hatalmas, 159 milliárd forintos lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatot, ami 35 ezer háztartásnak 3-4 millió forintnyi ingyenpénzt jelent, hiszen 100%-os támogatás mellett tudják majd elvégezni a beruházásokat.

Mire lehet pénzt szerezni?

A vissza nem térítendő támogatás nyújtása az alábbi tevékenységekre lehetséges majd: Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése. Elszámolható tevékenységek: a napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogi alapkövetelmények teljesítése (pl. háromfázis bekötése, villanyóra szabványosítása), tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer (max 4-5 kW) inverterrel, tartószerkezettel, a tervezés, engedélyeztetés és a kivitelezés tevékenységével.

Ajtók-ablakok ingyen

Napelemes rendszer telepítése mellett, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési, valaminthasználati melegvíz előállító rendszerek elektrifikálására is lehet pénzt szerezni. Fontos tudni, hogy ezeknek csak a fele lesz elszámolható, a másik felét a tulajdonosank kell fizetni.

Teljes finanszírozás

Teljesen ingyen nagyjából 23 ezer család telepíthet napelemes rendszert, további 12 ezer pedig a fűtési rendszerét korszerűsítheti ingyenpénzből. Ők az energiaszegénység kockázatának az átlagosnál nagyobb mértékben kitett, az országos átlagbér alatti jövedelmű, jellemzően alacsony hitelképességgel rendelkező, a beruházás elvégzésére fizikai szempontból alkalmas ingatlantulajdonnal rendelkező háztartások lesznek.

Tágabb kör

Fontos hangsúlyozni, hogy ezzel párhuzamosan lesz majd a cikkünk elején említett, tágabb körnek elérhető EU-s napelemes pályázat is, hiszen a lakóingatlanok felújítására 2023-ig többféle finanszírozású támogatási program is elérhető lesz.

50%-os kedvezmény

Így például a 2014-2020 közötti GINOP-ból finanszírozott kedvezményes kamatozású hitel, illetve a nemzeti költségvetésből támogatott Otthonfelújítási program, ami 50%-os intenzitással nyújt vissza nem térítendő támogatást épületenergetikai célú tevékenységekre is – írja a BudaPestkörnyéke.hu hírportál.

Most indul a program

Palkovics miniszter bejelentése szerint most július végéig meghirdetik a programot. A pályázatra történő jelentkezés 2021. augusztustól lehetséges, a benyújtandó pályázati dokumentumokat 2021. augusztustól kezdik kidolgozni. Az első kivitelezési munkálatok kezdete: 2021. decembertől folyamatosan.

Nem lesz bonyolítják túl a pályázatokat

A beruházás lebonyolítása során a lehető legegyszerűbb eljárásrend alkalmazására törekszenek mind a pályázásnál, mind a kifizetéseknél, mind pedig a szakmai megvalósítás során. A pályázatot olyan szervezet fogja lebonyolítani, ami rendelkezik lakossági pályázatok megszervezésével kapcsolatos tapasztalatokkal – mondta a miniszter.

Magyarország az első

Közben átadták Kaposváron csütörtökön a China National Machinery Import&Export kínai nagyvállalat 36 milliárd forintból épült, 100 megawatt teljesítményű naperőművét. Palkovics László elmondása szerint jelenleg ez a legnagyobb naperőmű Közép-Európában.

Kiemelt kép: illusztráció