Ismét olajszerű anyagot észleltek a vízügy munkatársai Szigetszentmiklóson, a korábbi szennyezés helyszínén – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön. A rendőrség a lagutóbbi szennyezést követően 2 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Megkezdték ismét az olaj eltávolítását

A káros anyag eltávolítását a legmagasabb, III. fokú kárelhárítási készültség elrendelése mellett azonnal megkezdték. A szennyeződés pontos forrását ipari búvárok segítségével igyekeznek felderíteni, írja a BudapestKörnyéke.

A Tebe sori csapadékvízelvezető mentén szennyez valaki

Közleményük szerint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálata szerda dél körül észlelte az olajszerű anyagot Szigetszentmiklóson, a Tebe sori csapadékelvezető csatorna torkolatánál, a korábbi szennyezés helyszínén.

Sok olajat engedett valaki ismét a csatornába

Megállapították, hogy a csatornában jelentős mennyiségű olajszármazék van, ez mintegy 7-8 kilométer hosszan látható az aknákban.

A Dunától elzárták az olajszennyeződést

A szakemberek úgynevezett Sanol-hurkával elzárták a szennyeződés útját a Dunától, a csatorna kifolyójánál pedig homokzsákkal képeztek akadályt. A korábban kiépített, ideiglenes csapadékvíz-kivezetést mindkét irányból elzárták.

Eddig 150 liter olajat gyűjtöttek össze

A szennyező anyagot szivattyúval, valamint kézi erővel elkezdték eltávolítani a víz felszínéről, eddig mintegy 150 litert gyűjtöttek össze.

Sokan dolgoznak a kárelháításon

A vízügy mellett az illetékes vízvédelmi hatóság (a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság), a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, valamint a település önkormányzatának munkatársai is részt vesznek a kárelhárításban. A vízügyi szakemberek folyamatosan ellenőrzik, hogy ne jusson ki szennyeződés az élővízbe, és ezt sikerült is biztosítani.

Rengeteg olaj ömlött a Ráckevei (Soroksári)-Dunába

December 12-én telefonos lakossági bejelentés nyomán értesült a vízügy arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába torkollik.

Motorolaj és gázolaj

Kiderült, hogy a csatornába került szennyező anyag főként motorolajat, kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

Rengeteg mocskot távolítottak el

Az első szennyezést követően elvégzett munkákról azt közölték, hogy 174 940 kilogramm szennyezett növényzetet és iszapot távolítottak el, és emellett 2000 liter olajos vizet szivattyúztak le, valamint 10 ezer litert elszállítottak. | Nézd meg milyen volt a szennyezés előtt ez a szép táj, klikkelj ide!

2 milliós nyomravezetői díj

A Budapesti Rendőr-főkapitányság környezetkárosítás bűntett miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, 2 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. Az összeg annak fizethető ki, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy kilétével kapcsolatban olyan konkrét adatot vagy információt tud szolgáltatni, amely a nyomozást eredményre vezeti, és az elkövetők azonosítását, felelősségre vonását közvetlenül elősegíti.

Itt lehet bejelentést tenni

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki az elkövetővel, jelenlegi tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik – akár névtelensége megőrzése mellett – tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán vagy a 112-es központi segélyhívón.

Kiemelt kép: A szennyezett terület – Fotó: MTI/Máthé Zoltán