Medvelábnyomokat találtak Egerszalók közvetlen közelében. A Bükki Nemzeti Park igazgatóság azt kéri a kutyatulajdonosoktól, hogy csak pórázon sétáltassák a kutyáikat.

Az utóbbi hetekben több bejelentést is kaptunk arról, hogy medvét vagy annak nyomait vélték látni Andornaktálya, Maklár, Egerbakta, Verpelét, Egerszólát és Egerszalók környékén – írja honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A nemzeti park szakemberei és a természetvédelmi őrszolgálat helyszíni ellenőrzései eddig nem tudták teljes hitelességgel megerősíteni a barna medve jelenlétét.

EZ IS ÉRDEKELHET: Balhé a Veresegyházi Medveotthonban: a jelenlegi vezetés nem adja át a macikat az önkormányzatnak

„Egerszalók közvetlen közelében azonban az elmúlt napokban újabb lakossági bejelentést követően jól felismerhető medve lábnyomokat tudtunk rögzíteni,tehát igazolódott az, hogy medve járt a település határában” – írja közleményében a nemzeti park.

A szakemberek a lábnyomok mérete és lépéstávolsága alapján egy kisebb termetű medvét valószínűsítenek.

Pórázon sétéltassák a kutyát!

A nemzeti park igazgatósága egyeztetett település polgármesterével. Az aktuális eset kapcsán felhívták a figyelmet, hogy az elkövetkező hetekben külterületen, csak pórázon sétáltassák a helyiek kutyáikat. De azt javasolják, hogy inkább a település határain belül maradjanak a lakosok és kutyáik.

A BudaPestkörnyeke.hu többször is írt már arról, hogy medvét láttak Magyarországon. Az erről szóló cikkeinket ide kattintva tudod elérni.

Ennek oka, hogy a szabadon mozgó kutya ugyanis szagot kapva a sűrűben, cserjésben megülő medvére mozdul rá, azonban mikor szembesül azzal, hogy mekkora ellenséggel van dolga, ijedtében visszamenekülhet a gazdájához, maga után húzva a felbosszantott medvét is.

Pár nap után visszatérnek a Tátrába

A szakemberek szerint a barna medve Magyarországon nem szaporodik, ide a Szlovákia felől kóborló példányok jönnek át a zöldhatáron és általában pár nap, esetleg hét itt tartózkodás után visszatérnek a Tátrába.

Kérik, hogy aki medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 861-3808 számú igazgatósági ügyeleti számot hívja, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést.

Kiemelt kép: illusztráció, belső kép: medvenyomok Egerszalókon – Forrás: Bükki Nemzeti Park