Az ország egyik legnagyobb szülészeti klinikáján megszűnik a szabad orvosválasztás. Vagyis ezentúl Debrecenben, a kismamák nem választhatják meg, hogy melyik orvosnál szeretnék világra hozni gyermeküket. A klinika vezetősége szerint ez az állapot addig tart, míg nem tisztázódik a hálapénz kérdése.

Nem tisztázott a hálapénz kérdése

Nem lehet orvost választani a szüléshez a debreceni Szülészeti Klinikán addig, amíg nem tisztázódik a hálapénz kérdése – ezt írja az intézmény Facebook oldalán.  Azt ígérik, amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, ismét lehetőséget teremtenek a fogadott orvossal történő szülésre.

Nincs „fogadott orvos”

A debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szerint  mivel különösen fontosnak tartják a hálapénz kivezetését, megszüntetik a “fogadott” orvos és szülésznő rendszerét addig, amíg azt tiszta viszonyok között nem lehet folytatni, írja a BudapestKörnyéke.hu.

A kollektíva döntött így

Bejegyzésükben hangsúlyozzák, hogy “nem a Szülészeti Klinika, a debreceni Klinikai Központ vagy a Debreceni Egyetem vezetésének az utasításáról van szó, hanem a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kollektívájának egyöntetű döntéséről”.

Nem örökre szól a döntés

Azt ígérték, hogy minden változásra azonnal reagálnak majd a továbbiakban is, és “amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, úgy természetesen ismét lehetőséget teremtünk a választott orvossal történő szülésre.”

A legjobb ellátást kapják

Egyúttal minden kismamát biztosítottak arról, hogy ellátása a legmagasabb szakmai színvonalon és odafigyeléssel fog történni.

Bűncselekmény a hálapénz

Tavaly év végén a Magyar Orvosi Kamara javaslatára a kormány benyújtotta, majd a parlament megszavazta azt a törvény, amely kimondja, hogy január 1-től bűncselekménynek számít a hálapénz.

Mindkét fél büntethető

Az orvos és beteg is börtönbüntetéssel sújtható, amennyiben borítékban ad vagy kap pénzt egy-egy kezelés miatt. Emiatt a  Büntető Törvénykönyvet is módosítják, egy év börtön járhat a hálapénzért.

Nem alkalmazzák még a törvény

A törvény hatálybalépését azonban elhalasztották, a kormány szerint a járványhelyzet miatt. Így nem lehet tudni, mikortól számít jogilag bűncselekménynek a hálapénz.

Megszűnik az szabad orvosválasztás

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hétfőn az Indexnek adott interjújában többek közt a hálapénz kivezetéséről is beszél. A korházigazgató nehezményezi, hogy új törvény keretei között egyelőre nincs terv azzal kapcsolatban, hogy a beteg márciustól hogyan jut el ahhoz a szakemberhez, akihez ő szeretne.

Hiányzik egy láncszem a törvényből

„Nekem ugyanakkor meggyőződésem, hogy sokan továbbra is befolyásolni akarják majd, hogy kinél szeretnének szülni, ki operálja vagy kezelje őket. A rögzített beutalási rend szerint erre most nincs legális lehetőségük, és ezután elvész az eddig bejáratott szürkezónás, rossz, paraszolvenciás módszer is. Éppen ezért a legális szabad orvosválasztás kérdése, és a másik oldalon a pluszteljesítményért járó magasabb juttatás igénye napirendre kell, hogy kerüljön – mondta Velkey György.

Kiemelt kép: illusztráció