Hamis koronavírus-teszttel próbálják átverni a csalók az időseket Budapesten és környékén. A Facebookon több bejegyzés is terjed.

Több ezren osztották meg az alábbi bejegyzést a Facebookon: „Kedveseim itt az új időseket felültető példa, barátnőm anyukáját felhívták egy ismeretlen számról, hogy kb. 15 perc múlva járnak arra, és virustesztet lehet csináltatni velük.!!!! Kérek mindenkit, adják tovább az egyedül élő időseknek, hogy se őket, se mást ne engedjenek be, értesítsék a gyerekeiket, vagy eleve a telefonba ne mondják be, hogy egyedül vannak.”

A 2. kerületben is hamis koronavírus tesztet próbálnak eladni a környéken élő időseknek a csalók. Az önkormányzat arra kéri a lakosokat, hogy senki ne vásároljon tőlük, mert sem az önkormányzat, sem pedig más egészségügyi szervezet nem árul tesztet. A koronavírus tesztelése ugyanis továbbra is az egészségügyi intézményekben zajlik.

A gyömrői önkormányzat is közösségi oldalán számolt be a történtekről. Azt írták, hogy néhányan megpróbálják kihasználni a kialakult veszélyhelyzetet, és telefonon valamint egyéb módokon keresik meg a helyi lakosokat vírusteszt elvégzését ajánlva. Mivel házi vírusteszt nem létezik, ezért arra kérnek mindenkit, hogy senkit ne engedjenek be az otthonaikba, ha ezzel próbálkozik.

Már nem csak a koronavírus-járvány veszélyezteti fokozottan az időseket, hanem csalók is – hívta fel a figyelmet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Lakatos Tibor azt mondta, csalók és nyerészkedők különböző hamis ígéretekkel keresik meg főleg az időseket, és fertőtlenítőszereket, fertőtlenítő takarítást kínálnak. Jelezte, több ilyen bejelentést is kaptak, ezért a rendőrség folyamatosan figyeli az ilyen jogellenes cselekményeket. Hozzátette: a csalók szankciókra számíthatnak, velük szemben a rendőrség büntető- vagy szabálysértési eljárásokat indít.

Kiemelt kép: illusztráció, Csíkszeredán készült egy tájékoztató állomáson – Forrás: MTI/Veres Nándor