Szerdán ülésezett a kormány, ahol a járványhelyzetet és a két hete meghozott szigorú intézkedések kerültek megvitatásra. A tegnapi ülésen hozott döntéseket Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfó nevű heti tájékoztatón mondta el.

Nincs újabb szigorítás

A kormány egyelőre úgy döntött, hogy egyelőre nem hoznak még szigorúbb korlátozó intézkedéseket.

Jövőhéten döntés

A további szigorításokról jövőhéten döntenek az országos csoportos tesztelés végeredményének fényében.

Ezt mondták a Karácsonyról

A karácsonyi időszakra érvényes járványügyi szabályokról,majd decemberben döntenek, az ünnepek előtti hetekben.

Ezt mondta Gulyás a vakcinákról

A miniszter elmondta,hogy a vakcina származási helye mindegy, de csakis olyan kerülhet majd forgalomba, amit a magyar hatóságok engedélyeznek, valamint elmondta, hogy az oltóanyag beadása önkéntes és ingyenes lesz.

Rengeteg új fertőzött

6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 115 beteg

Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett. A gyógyultak száma 49 616 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 138 202 fő. Az aktív fertőzöttek 21%-a, az elhunytak 24%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen.  Az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.

Felejtsük el a karácsonyt, hogy jövőre lehessen karácsony

Zacher Gábor szerint idén el kell felejteni a karácsonyt, illetve sokkal jobban kellene figyelni arra, hogy betartsuk a szabályokat, amiket a járvány megfékezése miatt hoztak. Az RTL Reggeli című műsorában így fogalmazott: „Szerintem felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy legyen jövőre karácsony, hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért halnak meg, mert nem tartjuk be a szabályokat” – mondta.

OLVASD EL!

„Zárjuk be a plázákat és felejtsük el az idei karácsonyt!” – mondta Zacher Gábor, a WHO szerint se találkozzunk a rokonokkal

A koronavírusba bele lehet halni

A toxikológus elmondta, ebbe a betegségbe bele lehet halni, és nem csak az idősek halhatnak bele. Arról is beszélt, hogyan zajlik a kórházban a munka. Elmesélte például, hogy reggel azért nem szokott inni folyadékot, hogy ne kelljen WC-re mennie, miután beöltözött a védőruhába.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely