4 469 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 428 599 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 

72-en meghaltak

Elhunyt 72 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 974 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 321 128 fő, az aktív fertőzöttek száma 92 497 fő. 5 482 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 524-en vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Oltások

Eddig 677 682 fő kapott oltást, közülük 249 499 fő már a második oltását is megkapta. A háziorvosok továbbra is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. 

Ezt mondta Szlávik

Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma és ezzel párhuzamosan nőni fog a kórházba kerülők, sőt az intenzív osztályokon kezeltek száma is – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Úgy kezdődött el a harmadik hullám, hogy a második véget se ért

Szlávik János rámutatott arra: Magyarországon úgy kezdődött el a harmadik hullám, hogy a második véget sem ért, és már itt is terjednek a koronavírus mutáns változatai. Hozzátette, mivel a mutánsok más országokban is megemelték a fertőzésszámot, ezért arra lehet következtetni, hogy itt is hasonlóan alakul a járvány. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Csökkent a súlyos betegek átlagéletkora

Kitért arra is: utóbbi néhány hétben azt figyelték meg, hogy csökken a súlyos betegek átlagéletkora, gyakrabban kerül kórházba olyan 40-50 éves ember, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt. “A klinikai tünetek is némileg súlyosabbak, sokkal gyakrabban észlelünk lázat, köhögést, légúti tüneteket, ami azt mutatja, hogy a vírus nem csak abban veszélyes, hogy jobban terjed emberről emberre” – fogalmazott Szlávik János.

Ez is érdekelhet: Müller Cecília: Orbán Viktor mutasson példát és oltassa be magát

A mutáns vírusról is szólt Szlávik János

Úgy tűnik, a koronavírus új mutánsai hatékonyabban kötődnek az egészséges sejtekhez, így nagyobb mértékben tudnak elszaporodni a szervezetben, ezért jobban is fertőznek, hiszen több van belőlük a vérben vagy a légúti váladékban – jegyezte meg az infektológus főorvos.

Ezt hangsúlyozta

Szlávik János hangsúlyozta: most mindent meg kell tenni azért, hogy minél többen, minél gyorsabban megkapják legalább az első oltást, hiszen már ez is – két héttel a beadás után – 60-70 százalékos védettséget jelent.

Ezt gondolja

Véleménye szerint Magyarországon már 2,5 millió ember beoltásával befolyásolni lehetne a járványt, esetleg így már csökkenne a fertőzésszám. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI – Varga György