1 419 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 343 656 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 725 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 203 972 fő, az aktív fertőzöttek száma 128 959 főre csökkent.

Ennyien vannak kórházban és lélegeztetőgépen

5 065 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen. 

Február 1-ig maradnak az intézkedések

A kórházi oltópontokon folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás. A következő vakcinaszállítmány kedden várható. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.

Folyamatosan oltanak

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Eddig három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, amely összesen 79 ezer ember  oltását teszi lehetővé. Jövő kedden pedig újabb 39 ezer ember számára érkezik oltóanyag. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre – írja a hivatalos koronavírus tájékoztató oldal.

Erzsébet királynőék is megkapták a vakcinát

A brit uralkodó és férje is megkapta az új típusú koronavírus elleni oltást – közölte szombaton a Buckingham-palota.

Windsorban kapták meg a vakcinát

A hivatalos tájékoztatás szerint II. Erzsébet királynőnek és Fülöp edinburghi hercegnek a királyi család windsori rezidenciáján adták be a vakcinát. II. Erzsébet királynő áprilisban tölti be 95. életévét, Fülöp herceg júniusban 100 éves lesz.

Elsőbbségi lista

Az uralkodói házaspár így a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) által felvázolt elsőbbségi lista második sürgősségi csoportjába tartozik az idősotthonok lakói és gondozóik után.

Ez alapján oltják a lakosságot a britek

A JCVI 25 oldalas útmutatója korosztályok, foglalkozás és egészségi állapot szerint sorolja veszélyeztetettségi csoportokba a lakosságot. A lista élén az idősotthonokban lakók és az otthonok gondozószemélyzetének tagjai, utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi és a szociális ellátó szolgálatok dolgozói következnek a krónikus egészségi gondokkal küszködő betegekkel együtt.

Nem kap oltást, aki nem regisztrál

Korábban a témával kapcsolatban Rogán Antal csak annyit mondott, hogy aki nem regisztrál a vakcina regisztrációs oldalon, az hátrébb kerül a sorban, ám arról eddig nem szólt a fáma, hogy egyáltalán nem is kap majd oltást.

Nincs regisztráció, nincs vakcina

Most azonban nagyon úgy fest a dolog, hogy aki nem adja le az igényét az bizony az oltandók köréből zárja ki saját magát. Ezt Kelemen Erzsébet, a helyette főváros és megyei tiszti főorvos mondta el egy állampolgári megkeresésre.

“Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igény” – mondta el Kelemen Erzsébet, a választ pedig egy olvasó juttatta el a 444 szerkesztőségébe. Ugyanez az olvasó egyébként több hivatalt is felkeresett, hogy érdeklődjön a vakcinával kapcsolatosan.

Kiemelt kép: MTI