A járvány elleni egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány újabb fél évre meghosszabbította a járványügyi készültséget – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Nem kötelező a fülkében viselniük a maszkot

Gál Kristóf közölte: szerdától a tömegközlekedési eszköz vezetője nem köteles maszkot viselni a jármű zárt kialakítású vezetőfülkéjében. Az utasoknak azonban a tömegközlekedési eszközön a maszk viselése kötelező – tette hozzá.

Megjelentek a Magyar Közlönyben

Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint a kormány döntései kedd este megjelentek a Magyar Közlönyben.

Intézkedtek

Gál Kristóf ismertette: kedden a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt a rendőrök országszerte 183 emberrel szemben intézkedtek, ez a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már összesen 13 659 rendőri fellépést jelent ilyen ügyben.

Továbbra is érvényben van a látogatási tilalom

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben továbbra is érvényben van a látogatási és kijárási tilalom a szociális intézményekben, idősotthonokban – mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület szerdai online sajtótájékoztatóján.

Megfogják adni a lehetőséget

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője elmondta: az ünnepek közeledtével, az idősek lelki egészségének megőrzése érdekében meg fogják teremteni a lehetőségét, hogy az idősek és hozzátartozóik kapcsolatot tarthassanak egymással ebben az időszakban – írja az MTI.

Határozatot fognak kapni

Erről határozat fog születni, amelyet a szociális intézmények a napokban megkapnak – közölte.

Újranyitják az iskolákat

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Maruzsa Zoltán az Emmi köznevelésért felelős államtitkára elmondta, hogy január 11-én a tervek szerint újranyitnak a középiskolák és visszatérnek a digitálisról a rendes oktatásra – írja a Blikk.

Marad a lázmérés

Továbbra is folytatódik majd a hőmérőzés az intézményekben, valamint az államtitkár hozzátette, hogy január 2-3-án, lesz lehetősége a pedagógusoknak ingyenes és önkéntes gyors tesztelésre a mentőszolgálat kijelölt tesztelési pontjain.

Kiemelt kép: illusztráció