Romániában a koronavírus ellen beoltottak száma szombaton meghaladta a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttekét.

Ennyien kaptak oltást, ennyien fertőződtek meg

Az oltási kampányt koordináló országos bizottság szombat esti összesítése szerint Romániában eddig 788 ezer embert oltottak be, közülük több mint 562 ezren a második, emlékeztető adagot is megkapták. A stratégiai kommunikációs törzs szerint a járvány kezdete óta 777 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, közülük csaknem 35 ezer jelenleg is beteg. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Napi adatok

Romániában naponta 33-38 ezer ember kapja meg a vakcinát, az újonnan diagnosztizált újabb fertőzések átlaga pedig napi 2400 körül mozog

Sokan védettek

A beoltottak száma – az immunizációs kampány kezdete után kevesebb mint két hónappal és a betegség romániai megjelenése után csaknem egy évvel – most ugrotta át az ismert fertőzések számát. A húszmilliós országban így már több mint másfél millióra tehető azok száma, akik – a betegségen átesve, vagy a betegséget megelőzni hivatott vakcina révén – ellenállóvá váltak a koronavírussal szemben – írja az MTI.

OLVASD EL EZT IS!

Kiderült: ennyi idő kellhet a mutációk elleni vakcinafejlesztésekre


Stagnálás

Romániában a napi esetszámok stagnálást jeleznek, az utóbbi hónapban már nem lassult a járvány terjedése.Tavaly november végén a napi esetszám még többször meghaladta a tízezret, a fertőzésszám kéthetes átlaga megközelítette a 8500-at, az ismert aktív esetek száma pedig 120 ezer fölött volt.

Átlagos haláleset

Az akkor kezdődött javuló tendencia megtorpanását jelzi, hogy a jelenleg is fertőzőként nyilvántartott aktív esetek száma – amely január végéig harmadára esett – februárban már nem csökkent, és továbbra is 35 ezer körül stagnál. Hasonlóképpen egy hónapja megtorpant a járványnak tulajdonítható elhalálozások számának csökkenése: míg tavaly december elején a napi 160 haláleset számított átlagosnak, január 21-éig az utóbbi kéthetes átlag napi 80-ra esett, a csökkenés azóta lelassult, jelenleg a napi 70 haláleset számít átlagosnak.

Ennyien haltak meg szombaton

Szombaton 57 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában.

Jövő héten itthon is új időszámítás veszi kezdetét

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására van lehetőség, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak – közölte az oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiával.

Ez a fontos

György István kiemelte: ahhoz, hogy ezeket az oltásokat ténylegesen el lehessen végezni az kell, hogy aki értesítést kap, fel is vegye az oltást. 

Ez történik a jövő héten

Jövő héten a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10-10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol az érintettek Pfizer-vakcinát kapnak – mondta el György István. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Pixabay