Egészségügyi zárlat alá került több mint húsz, még ott lévő beteggel együtt a Nyírő Gyula Kórház teljes krónikus belosztálya, miután az egyik, tüdőgyulladással kezelt páciensről kiderült, hogy koronavírusos, majd a kórteremben mellette fekvő további két beteg vírustesztje is pozitív lett.

Információink szerint az osztályon fekvő további húsz beteget is letesztelték, az ő tesztjeik eredménye még nem ismert. Akiről bebizonyosodik, hogy fertőzött, azt továbbküldik valamely járványkórházba, a többieket pedig 14 napig megfigyelés alatt tartják. Azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik érintkeztek velük, 14 napos házi karanténba kellett vonulniuk – írja a hvg.hu.

Az osztály lezárása a lap kórházi forrása szerint nem okoz fennakadást az intézmény működésében, mert az aktív belgyógyászati osztályok nem érintettek a fertőzésben, zavartalanul működnek, a krónikus osztályról pedig „már úgyis kifelé mentek a betegek” – mondta a lap forrása.

Az elmúlt egy hónapban több mint tucatnyi kórház különböző részlegeit kellett lezárni vagy az egészségügyi dolgozókat karanténba helyezni koronavírus-fertőzés miatt.

Az első számú járványkórház, a fővárosi Szent László Kórház mellett a János-kórház több részlegén is volt már ilyen eset az utóbbi hetekben, de előfordult már a szintén budapesti Bajcsy, a Szent Imre, a Jahn Ferenc és az Uzsoki Utcai Kórházban is.

A Nyírő Gyula Kórházban dolgozó, hvg-nek azt mondta, hogy „ma már nincs olyan kórház, ahol ne lett volna pozitív beteg, illetve ennek következtében fertőzött orvos és ápolási személyzet”.

Az operatív törzsnél többször rákérdeznek a karanténban lévő, illetve fertőzött egészségügyi dolgozók számára. Az országos tiszti főorvos legutóbb két hete válaszolt ilyen kérdésre.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: MTI/Balogh Zoltán