Míg arról egyre több fórumon hallani, hogy milyen fontos a kicsik életében a meseolvasás, arról már jóval kevesebb szó esik, hogy annak a gyermeknek is olvassunk-e mesét, aki már megismerte a betűket? Sok gyerek méltán büszke magára, ha már az iskola előtt megismer néhány betűt, és rövidebb szavakat el tud olvasni, de a többség csak az iskolapadban tanulja meg az ábécét.

Az viszont már nagyon változó, hogy ezzel együtt megszereti-e az olvasást, vagy nehezére esik. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy meddig olvass csemetédnek esti mesét.

Az első igazi könyv

A betűk megtanulása után az összeolvasásuk a következő állomás. Az olvasás képessége rengeteg gyakorlást igényel, és akkor még nem beszéltünk a hangsúlyozásról, és az olvasott szöveg megértéséről. Ha a te gyermeked hadilábon áll az önálló olvasással, rendelj a Játékliget webáruházból rövid meséket tartalmazó könyvet. Ezeket a kedves történeteket gyorsan el fogja tudni olvasni, ráadásul sok illusztráció van elhelyezve a sorok között, így nem ijesztő a szöveg mennyisége.

Ha kér, akkor olvass

Ha eddig az esti rutin része volt a lefekvés előtti meseolvasás, ne szakítsátok meg ezt a hagyományt csak azért, mert iskolás lett a lurkó. Sőt, pont azért érdemes folytatni továbbra is, hiszen annyi változás éri a suliban. Engedd meg neki nyugodtan, hogy otthon még hadd legyen éppen az oviból elköszönő kisgyerek. Annyi elvárással szembesül nap mint nap, hogy biztosan jólesik neki, ha a mesédre csitulhat el a kis lelke. 

A banya szinkronhangja: anya

Annál nagyobb élvezettel hallgatja a csemete a történetet, minél inkább felveszed a különböző karakterek stílusát. A király megszólalhat mélyebb hangon, a királylány kényeskedve, az egér cincogjon, a banya hangja lehet rekedtes. A mimika, a hangsúlyozás nemcsak a jobb érthetőség miatt fontos, hanem észrevétlenül szívja magába a kis hallgatód az érzékeltetés eme eszközeit, és amikor ő fog majd neked hangosan olvasni, vissza fog köszönni a sok szinkronhang.

Szövegértés

Ha van lehetőség napközben átfutni pár oldalt, vagy van olvasásból lecke, akkor kérdezd ki finoman, hogy miről olvasott, melyik karakter volt a kedvence, melyiket nem szerette, volt-e tanulsága vagy vicces része a történetnek, találkozott-e ismeretlen szóval. Ezzel ellenőrizheted, hogy valóban érti-e az olvasott szöveget, és a fogalmazást is gyakoroljátok.

Igazítsátok a gyermekhez a napirendet

Az iskolás évek beköszöntével már otthon is kevesebb idő jut az önfeledt játékra. Ha az iskolában el is készíti a házi feladatot, előfordulhat, hogy valamiből még gyakorolni kell. Próbáljátok úgy kialakítani a délutáni időszakot, hogy mozgás és / vagy játék is legyen benne, és közösen eltöltött időtök is legyen. Ez lehet egy parti társas, közös olvasás, színezés, bújócska, bármi, amiben mindannyian szívesen részt vesztek.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.