Az egyház általában nem örül az olyan híreknek, amikor egy, pláne több apáca is teherbe esik. Most a katolikus egyház vizsgálatot indít, mert két apáca is terhes lett afrikai missziója során. Az ilyen esetek általában egyféleképpen végződnek, mindjárt kiderül, hogyan.

Az ASNA olasz hírportál beszámolója szerint a két apácát Sziciliából küldték ki egymástól függetlenül missziós munkára Afrikába. Az egyikük, egy 34 éves nő akkor fedezte fel, hogy terhes, amikor ultrahangos vizsgálatot végeztek el rajta, miután hasfájásra panaszkodott. 

A másik, eredetileg Madagaszkárról származó, idős emberek gondozásával foglalkozó nő pedig maga jött rá állapotára. A sajtónak nyilatkozó egyházi tisztviselő azt mondta, hogy most vizsgálatot indítanak a szentség szabályainak megsértése miatt – írja a Fownews.com oldalra hivatkozva az Origo.

Csoda, vagy valaki hazudik?

Korábban is történt már ilyen Olaszországban. Néhány évvel ezelőtt az egyik olasz kisvárosban élő apácarend tagja, aki magát Jézus jegyesének vallotta, maga is megdöbbent azon, ami vele történt: hirtelen gyermeke született.

Az eredetileg El Salvadorból származó, de az olaszországi Rietiben élő apáca rettenetes hasgörcsökre panaszkodott, amelyek visszatérően kínozták, aztán amikor kórházba szállították, jött a nagy meglepetés: kiderült, hogy a 31 éves nő mindenórás terhes, és hamarosan világra is hozott egy egészséges kisfiút.

Az eset talán nem is lenne olyan meghökkentő, ha az apáca nem állítaná azt: fogalma sem volt arról, hogy terhes, mint ahogy azt sem tudja, hogyan esett ez meg vele. Még a mentőben is azt hajtogatta, amikor felmerült, hogy netán gyereket vár-e, hogy ő nem lehet tehres, hiszen apáca.

„Nem tudtam, hogy várandós vagyok, csak azt éreztem, hogy nagyon fáj a hasam” – mondta el a váratlanul kismamává lett nővér az egyik helyi hírügynökségnek. Kérdés, azt vajon tudja-e, hogy a zárda falain kívül élők hogyan szoktak gyermeket nemzeni, mindenesetre annak kevesen adnak esélyt, hogy a baba szeplőtelen fogantatással jött világra.

Az olasz kisváros, Rieti, ahol az apácarend székel, teljesen felbolydult a hírre. Az emberek ruhát és pénzt kezdtek gyűjteni az anyának és az újszülöttnek, akit mindenki látni akar. Már maga a polgármester kérte a kíváncsiskodókat, hogy tartsák tiszteletben a kismama magánéletét.

A Mirror beszámolója szerint az újszülött fiúcskát a pápa tiszteletére a Francisnak keresztelték el, a név Assisi Szent Ferenc miatt amúgy is nagyon népszerű Itáliában.

A katolikus egyház ugyanakkor nem örült felhőtlenül a hírnek. A helyi püspök máris közölte, hogy az apácának el kell hagynia a rendet, miután megszegte szüzességi fogadalmát.

Kiemelt kép: illusztráció