Nagyon szomorú vagyok. Vajon a Trianon, a szeretet vagy az összefogás szóval volt bajuk, amikor törölték a bejegyzéseimet? – teszi fel a kérdést Böjte atya miután magyarázat nélkül tűnt el két bejegyzése is Facebook-oldaláról.

Böjte atya nem tudott a Facebook cenzúrájáról, ezért alaposan meglepődött, amiért két bejegyzése is törlődött.

A trianoni mise élő közvetítésébe csak 200 embert engedett be a rendszer, aztán eltűnt az egész – számolt be a Ripostnak Böjte atya. A szentmisét az elmélkedéssel együtt törölték. Én szeretetről, összefogásról, összetartozásról beszéltem, és aki ismer, az tudja, hogy nemcsak beszélek ezekről. A gyűlölet szót ki nem ejtettem, soha nem beszélek gyűlölettel – tette hozzá a szerzetes.

Az amerikai zavargásokkal kapcsolatban is posztolt az atya, amelyet szintén eltávolított a Facebook. Nem nyilvánítottam véleményt, csak tényeket osztottam meg annak az embernek a múltjáról, akiből Amerikában hőst csinálnak. Nem vagyok rasszista, cigány gyerekeim is vannak, együtt nevelkednek mind, őket is megbüntetem, ha rosszat csinálnak.

A Ripost megkérdezte Gombos Zsolt Facebook-szakértőt, aki szerint a közösségi oldal algoritmusa csak az erőszakos tartalmakat távolítja el.

A Trianon, szeretet, összetartozás biztosan nem ilyen szavak. Inkább az történhetett, hogy ha egy bejegyzést többen jelentenek adott idősávban, akkor azt azonnal törli a Facebook, és csak később ellenőrzik személyesen a tartalmat. Erről indoklással együtt értesíteniük kell az érintettet. Ha indokolatlannak találják a bejelentéseket, akkor visszaállítják a bejegyzést. A Facebooknál a koronavírus miatt kevesebben dolgoznak, ezért több időbe telik az algoritmus döntéseinek ellenőrzése – magyarázta a szakember.

Nem kaptam ilyen értesítést, de ha kapok és tudok a cenzúráról egy emberrel beszélni, akkor elmagyarázom, hogy ez a Facebookot is minősíti, hiteltelenné teszi. Ha mindenféle jelentgetések alapján törölnek tartalmakat, cenzúráznak, akkor ez hova vezet? Ilyen alapon töröltethetnek bármit, csak mert vannak, akiknek nem tetszik, vagy mert úgy kívánják az érdekeik. Hová lesz így a demokrácia, ha a jóság, a szeretet, az összefogás a nemkívánatos tartalom? – reagált az atya.

Kiemelt kép: Böjte Csaba – Forrás: YouTube