Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta folyamatosan oltják a Dél-pesti Centrumkórház egészségügyi dolgozóit a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinával, és eddig senkinél nem jelentkeztek egészségügyi problémák – mondta el az intézmény oltóközpontjának vezetője vasárnap az MTI-nek. Kulcsár Andrea arról is beszélt, mi az oltás menete, és kik azok, akik nem olthatnak be a vakcinával.

1950 adagot kapott az intézmény

A főorvos közölte: a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett oltóanyag első, Magyarországra érkezett szállítmányából az intézmény 1950 adagot kapott, így 975 ember kapja meg a vakcinát.

Öt nap alatt készülnek beadni

Ezt a mennyiséget öt nap alatt tervezik beadni. Kulcsár Andrea kitért arra, hogy ebből a mennyiségből a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak, illetve más kórházak előzetesen regisztrált egészségügyi munkatársainak oltását végezhetik el. Az oltást beadatni szándékozó kórházi munkatársak időpontra érkeznek, és teljes körű felvilágosítást kapnak.

Két oltás kell teljes védettséghez

Az oltóanyag beadása előtt ki kell tölteniük egy az egészségi állapotra vonatkozó kérdőívet, hogy eldönthető legyen, olthatók-e – ismertette. Hozzátette: az oltás után szükséges ideig mindenkit megfigyelés alatt tartanak, a beoltottak megkapják az úgynevezett oltási kártyát, és az időpontot a második oltásra. A teljes védettséghez ugyanis két oltásra van szükség.

Elmondta, ki nem kaphat oltást

Kulcsár Andrea kitért arra, hogy nem kaphat oltást az, aki lázas, várandós vagy három hónapon belül gyermekvállalást tervez. Szintén nem kap most oltást az sem, aki az elmúlt három hónapban esett át a koronavírus-fertőzésen, mert az ő szervezetében még van ellenanyag a vírussal szemben. Az oltóközpontban elsősegélynyújtó helyet is kialakítottak, és az intenzív osztály is készen áll egy esetleges súlyos oltási reakció kezelésére, mondta Kulcsár Andrea, kiemelve, hogy eddig senkinél nem tapasztaltak ilyet.

Mindeközben ezekben a városokban szinte biztos, hogy növekedni fog a koronavírus fertőzöttek száma

Több a koronavírus a szennyvízben az év utolsó hetében, számos város érintett az országban, emiatt pedig növekedhet a fertőzöttek száma is. Budapest, illetve környékén is romolhat a helyzet.

Javuló tendencia

Ugyan a mai járványügyi adatok némi biztatásra adhatnak okot, hiszen mint ahogyan azt a LikeNews is megírta 1000 alatt volt a fertőzöttek száma és a halálos áldozatok száma is nagymértékben csökkent, ám ez megváltozhat ugyanis, az év utolsó hetében több város szennyvízében is növekedett a koronavírus koncentrációja.

Több település is érintett

A karácsony előtti időszakban (52. hét) a szennyvízminták átlagos SARS-CoV-2 koncentrációja a legtöbb vizsgált településen továbbra is stagnál, azonban növekvő tendenciát Debrecenben és Kaposváron mértek, a koncentráció Egerben, Győrben és Szombathelyen csökkent – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közölt heti jelentésben.

Ezekben a városokban emelkedett a koncentráció

Emelkedett ugyanakkor a koncentráció az alábbi településeken: Békéscsaba, Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta, Kaposvár, Szekszárd és Nyíregyháza.

Kiemelt kép: Illusztráció