Folyamatosan oltják a Dél-pesti Centrumkórház egészségügyi dolgozóit a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinával, és eddig senkinél nem jelentkeztek egészségügyi problémák – mondta el az intézmény oltóközpontjának vezetője. Öt nap alatt majdnem 1000 embert oltanak be.

975 emeber kapja meg

Kulcsár Andrea közölte: a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett oltóanyag első, Magyarországra érkezett szállítmányából az intézmény 1950 adagot kapott, így 975 ember kapja meg a vakcinát. Ezt a mennyiséget öt nap alatt tervezik beadni.

Kapcsolódó:

Kórházi dolgozókat oltanak

A főorvos kitért arra, hogy ebből a mennyiségből a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak, illetve más kórházak előzetesen regisztrált egészségügyi munkatársainak oltását végezhetik el.

Időpontra érkeznek

Az oltást beadatni szándékozó kórházi munkatársak időpontra érkeznek, és teljes körű felvilágosítást kapnak. Az oltóanyag beadása előtt ki kell tölteniük egy az egészségi állapotra vonatkozó kérdőívet, hogy eldönthető legyen, olthatók-e – ismertette Kulcsár Andrea.

Oltási kártya

Hozzátette: az oltás után szükséges ideig mindenkit megfigyelés alatt tartanak, a beoltottak megkapják az úgynevezett oltási kártyát, és az időpontot a második oltásra. A teljes védettséghez ugyanis két oltásra van szükség.

Nem mindenki kaphatja meg

Kulcsár Andrea kitért arra, hogy nem kaphat oltást az, aki lázas, várandós vagy három hónapon belül gyermekvállalást tervez. Szintén nem kap most oltást az sem, aki az elmúlt három hónapban esett át a koronavírus-fertőzésen, mert az ő szervezetében még van ellenanyag a vírussal szemben.

Nem tapasztaltak problémát

Az oltóközpontban elsősegélynyújtó helyet is kialakítottak, és az intenzív osztály is készen áll egy esetleges súlyos oltási reakció kezelésére, mondta Kulcsár Andrea, kiemelve, hogy eddig senkinél nem tapasztaltak ilyet.

Pingvines autóval érkezett

Ahogy azt az elsők között BudaPestkörnyéke.hu hírportál is megírta szombaton megérkezett Magyarországra az első koronavírus elleni vakcina. Az oltóanyagszállítmány egy pingvines hűtőautóban szombaton reggel 6 órakor lépte át a hegyeshalmi határt.

Azonnal oltani kezdtek

Onnan rendőrségi felvezetéssel hozták Budapestre. Szlávik János infektológus főorvos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban azonnal megkezdte az oltást, egy osztályvezető kapta meg az első injekciót.

Egy hétvégén mindenkit be tudnának oltani

Alig 10 napja, december 18-án Orbán Viktor arról beszélt, hogy az év vége előtt 35 ezer ember számára elegendő oltás érkezik Magyarországra. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy egy hétvége alatt mindenkit be tudnának oltani, aki azt kéri. Az nem derült ki, hogy ilyen kevesen kérik, vagy annyira jól szervezett a rendszer, hogy egy hétvégén akár több millió ember is megkaphatná az oltást.

Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd