Az olaszországi Toscana egyik gyönyörű hegycsúcsára épült az 1600-as években az a kolostort, amit néhány évvel ezelőtt megnyitottak, most viszont egy különös szerelmi történet miatt azonnal bezáratott a Vatikán, mert szerelmes lett a vezető apáca.

A csodaszép kolostort a 40 éves Mária Terézia nővér vette át, ő volt az intézmény vezetője. Nagyon dinamikus, tettre kész nővérnek ismerték a környéken élők. Az apáca valósággal új életet öntött a kolostorba. Rengeteg eseményt rendezett és jó közösséget épített.

Jól ment minden, aztán egyszer csak…

A kolostorban olívát és mediterrán gyümölcsöket termesztettek. 19 ágyas zarándokszállást alakítottak ki a főépületben, a környező kertben pedig 20 házikó állt a zarándokok rendelkezésére. Létrehoztak nagyobb közösségi tereket esküvők vagy éppen keresztelők megrendezésére is.

Pörgött tehát az élet a kolostorban, a helyiek is örültek, hogy a közeli hegytetőn ismét van élet az ódon falak között, aztán egyszer csak megtörtént az, amire senki sem számított. A legfrissebb hírekért kattints ide!

 A Benedettine Olivetane kolostor Arezzo mellett

Hirtelen történt minden

A kolostort egyik napról a másikra hirtelen bezárták, Mária Terézia nővért pedig kirúgták. Egy 80 éves idős apáca és két fiatal apáca volt a segítője, először ők sem értették a történteket.

A közeli településen arról kezdtek pletykálni, hogy a zárdavezető Terézia nővér beleszeretett egy helyi férfiba. Az olasz sajtó érdeklődésére csak annyit mondott Terézia, hogy ez sokkal bonyolultabb történet, mint bárki gondolná.

A Szentszék döntése annyira hirtelen érte Arezzo püspökét, hogy Ricardo Fontana csak annyit tudott mondani a sajtónak, hogy nagyon sajnálja a történteket, nincs köze e főnövér elmozdításához, a döntés a Vatikánból érkezett, az ellen pedig nincs apelláta – mondta.

Titokban dolgozhattak a Vatikán emberei

A zárdavezető romantikus kapcsolatáról tehát tudhatott a Vatikán. Nem kizárt, hogy a Szentszék emberei titokban megfigyelték Tereza nővért, s amikor bizonyossá vált, hogy szerelmes lett, gyorsan léptek: Tereza nővért kitették, a kolostort pedig bezárták.

Nagyon kevés az apáca

Apácákból egyre kevesebb van a világon. Míg 1997-ben 400 ezren voltak Európában, addig 2015-ben alig 300 ezer nővér teljesített szolgálatot a kontinensen. Világviszonylatban évente 8 ezerrel csökken az apácák száma – írja az esetről beszámoló brit The Telegraph.

Kiemelt kép: illusztráció