A Központi Statisztikai Hivatal országszerte 17778 embert választott ki az országos Covid-tesztre. A szakemberek az ország átfertőzöttségét akarják megnézni a reprezentatív felmérés során. Egy tesztalany 500 embert képvisel az országos vizsgálatban. Elindultak a tesztelések, itt vannak az első tapasztalatok.

Egy budapesti férfinek nagyon nehezen ment a regisztráció és roppant elégedetlen volt a pókhálós helyszínnel, ahol vért vettek tőle. Egy piliscsabai asszony viszont kifejezetten elégedett volt és mindenkit megdicsért, elismeréssel illetett.

„Mindenkit el kell keserítenem, aki rossz híreket és a rendszer gyalázását várja, semmilyen negatív dolgot nem tudok mondani azon kívül, hogy fáztam, mert nem vittem magammal kabátot, és kint kellett várnom a soromra, mert egyszerre csak egy személy tartózkodhat a szűrővizsgálat helyszínén” – írja egy piliscsabai asszony az egyik helyi csoportban.

Egy budapesti férfi a Szeretlekmagyarország.hu oldalon arról számolt be, hogy neki már a regisztrációval is problémái adódtak, mert nem mindegyik böngészőben tölthető ki a regisztrációs lap. Arról is írt, hogy ő a 8. kerületben a Mária utcában volt szűrésen, ahol egy pókhálós helységben vettek tőle vért.

Mindkét tesztalany egyértelműen pozitívan számol be a vizsgálatot végző személyekről. Nyakig védőfelszerelésben egész nap, nem is tudom, hogyan bírják, elismerésem – írta a piliscsabai asszony.

A körülményekkel elégedetlen budapesti férfi szerint élete legfájdalommentesebb vérvételét élte át és a szájból, orrból történő kenetvétel is nagyon profin ment. Mint írja: „Extrém aranyos és kedves volt mindhárom jelenlévő orvos, nővér, nem érződött rajtuk, hogy már két hónapja kemény stresszt jelenthet a munkájuk.”

Országos Covid-teszt

Az országos projektet vezető Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta: a vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mekkora a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

Kiemelt kép forrása: MTI/Sóki Tamás