2804 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 288 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 144 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7381 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 940 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 246 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti.

Ennyien vannak lélegeztetőgépen

7639 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 574-en vannak lélegeztetőgépen.

Felfüggesztették a vásárlási idősávot

A kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben. Időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték és azzal az Idősügyi Tanács is egyetértett. A vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése.

Ekkor döntenek a Pfizer-féle vakcináról

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közölte, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozáson fog dönteni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának engedélyezéséről.

Ez esetben fogják engedélyeztetni

Az EMA közölte, hogy hétfőn kiegészítő adatokat kapott az amerikai gyógyszeripari és a német biotechnológiai vállalattól. “Amennyiben ezek a vakcina minőségére, biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó adatok kellően megalapozottak annak megállapításához, hogy az oltóanyag előnyei felülírják a lehetséges kockázatokat, akkor az EMA engedélyt ad a forgalomba hozatalra” – olvasható az ügynökség közleményében.

Pár hét és elkezdődhet a vakcina beadása

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést, hangot adva reményének, hogy az oltás beadása még az év vége előtt megkezdődhet – írja az MTI.

EZ IS ÉRDEKELHET!

„Két hét lélegeztetőgépen töltött idő után 11.30.-án az anya elhunyt, 29 évesen” – koronavírusban elhunyt a kismama, kisfia életét császármetszéssel mentették meg

Szlávik János elmondta, hogy most kell vigyázni

Most kell vigyázni azért, hogy a tavasz sokkal jobban telhessen – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa vasárnap, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Nem lehet enyhíteni az ünnepekre

Hangsúlyozta, amennyiben az emberek továbbra is betartják a szigorú korlátozásokat, akkor remélhetőleg nemsokára csökkenni fog a fertőzöttek száma, a jelenlegi helyzet azonban nem tesz lehetővé enyhítéseket karácsonyra és szilveszterre.

Ezt tanácsolja az ünnepekre

 A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa ezért arra kérte a családokat, hogy lehetőleg magukban ünnepeljenek az év végén.