A koronavírus brit mutációja, amelyet ősszel Kentben azonosítottak először, világszerte dominánssá válhat – vélte Sharon Peacock professzor, az Egyesült Királyság koronavírus genetikai felderítési programjának (Covid-19 Genomics UK Consortium) vezetője.

Végigsöpört az országon

Az új variáns “végigsöpört az országon”, és “minden valószínűséggel végig fog söpörni a világon” – hangsúlyozta a Cambridge-i Egyetem mikrobiológusa a BBC Newscast podcastjának nyilatkozva. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

2020 szeptemberében fedezték fel

A brit mutáció, amelyet először 2020 szeptemberében a délkelet-angliai Kent grófságban észleltek, már a világ több mint 50 országában jelen van. “Ami valójában aggaszt minket jelenleg, az a terjedési képessége. Ha egyszer kiismertük a vírust vagy úgy mutálódik, hogy elveszíti fertőzőképességét, akkor már nem kell aggódnunk emiatt. De a jövőt tekintve úgy gondolom, hogy még évekig el leszünk foglalva a szekvenálással. Véleményem szerint még legalább 10 évig ezt fogjuk tenni” – tette hozzá.

A vakcina állítólag hatékony a variáns ellen is

A jelenlegi vakcinákat a koronavírus korábbi változatai alapján fejlesztették, de a tudósok úgy vélik, hogy az új mutációk ellen is hatékonyak. Peacock szerint úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban forgalmazásra jóváhagyott oltóanyagok jól működnek az országban létező vírusváltozatok ellen. Mindezek ellenére nemrégiben egy idősotthon 14, már beoltott lakója mégis megfertőződött a mutáns vírussal, erről részletesen itt írtunk.

Ez a cél

A Covid-19 Genomics a brit közegészségügyi szervezetek és laboratóriumok hálózata, amely jelenleg naponta mintegy 30 ezer pozitív koronavírustesztet elemez. A cél az, hogy minden pozitív koronavírustesztet genetikailag átvilágítsanak.

Magyarországon is jelen van

Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy afrikai és brazil mutánst még mindig nem tudtak kimutatni Magyarországon, a brit mutánsok viszont jelen vannak és nem csak azok között, akik korábban utaztak valahova. Továbbá arról is beszélt, hogy ha tért hódít a brit mutáns, több személyt tud egy személy megfertőzni, adott esetben négyet is. Így további emelkedésnek nézhetünk elébe.

A virológus adatokat kér

Kemenesi Gábor virológus egy Twitter-bejegyzésében írt arról, hogy szeretné megismerni a koronavírussal kapcsolatos pontos számadatokat. A pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium adjunktusa, Kemenesi Gábor egy Twitter-bejegyzésben kérte számon a Népegészségügyi Központot, ugyanis szeretné megismerné a brit mutáció magyarországi adatait.

A dán statisztikák

Példaként a dán statisztikát hozta fel, ami szerint egyre aggasztóbb számok mutatkoznak: a koronavírus brit törzse náluk a fertőzések 27 százalékát teszi ki.

Tudni szeretné a számokat

„Kíváncsi lennék, ez az adat megvan Magyarországon? Szeretnénk segíteni a szekvenálásban és monitorozásban, mint eddig. Vannak számok?” – tette fel a közösségi oldalon a kérdéseit Kemenesi.

Az operatív törzs beismerte

A magyar kormány és az operatív törzs egyébként beismerte, hogy a stagnáló számoknak közük lehet az új variánshoz, ám erről pontos statisztikát eddig nem hozták nyilvánosságra. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik