Ukrajnában lassult valamelyest hétfőre a koronavírus-járvány terjedése, előző nap kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel, és az elmúlt napokhoz képest kevesebben kerültek kórházba. Magyarországot közben ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.

Ismét vörös zóna

A vörös, azaz a koronavírus-járvány tekintetében kockázatosnak minősített országokból érkezőknek Ukrajnában házi karanténba kell vonulniuk két hétre, vagy 24 órán belül át kell esniük egy PCR-teszten, illetve kész vizsgálati eredményekkel kell érkezniük Ukrajna területére, amelyet nem később, mint 48 órával a határátkelő átlépése előtt végeztek el – emlékeztetett hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál. 

Október 30-a óta nem változtatott

Magyarországot október 30-án sorolta át Ukrajna a zöldből a vörös kategóriába, azóta ezen nem változtatott. Ezt megelőzően csak augusztus elején volt egy hétig Magyarország idesorolva.

Ez a helyzet Ukrajnában

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4288 új esettel 1 119 314-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 68 áldozattal 19 835-re. Eddig 796 417-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 4800-an, az aktív betegek száma így csaknem hatszázzal 303 062-re csökkent. Előző nap az országban 1372 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, míg a korábbi napokban számuk kétezer fölötti volt.

Ezt mondta az egészségügyi miniszter

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt héten csökkent az új betegek száma: 41 063 új fertőzéses esetet azonosítottak, míg a megelőző héten 47 877-et. A múlt héten 15 110-en kerültek kórházba, miközben 15 882 gyógyult beteget engedtek haza. Jelenleg 22 188 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget ápolnak kórházban az országban.

EZT IS OLVASD EL!

Itt vannak az elmúlt 24 óra koronavírus adatai: végre 100 alatt a halálos áldozatok száma

Ennyi tesztet végeztek

A tárcavezető elmondta még, hogy a múlt héten kevesebb mint 170 ezer PCR-tesztet végeztek el Ukrajnában. A laboratóriumok leterheltsége mindössze 25-30 százalékos az országban.

Tesztelni kell a háziorvosoknak

Felhívta a figyelmet arra, hogy a házi orvosoknak minden esetben kell koronavírustesztet végezniük, még akkor is, ha a hozzájuk forduló beteg tünetei nem hasonlítanak a Covid-19-betegségre, ezen felül le kell tesztelniük a koronavírussal megfertőződöttek hozzátartozóit és azokat is, akik kapcsolatba kerültek velük – írja az MTI.

EZEK A LIKENEWS LEGFRISSEBB HÍREI

Kiemelt kép: illusztráció